Als in het Journaal het woord Iran valt, volgt meestal een zorgwekkende montage van woedende menigten, fundamentalistische imams en een harde uitspraak van president Ahmadinejad. Daarna komt Thomas Erdbrink in beeld. ‘Gelukkig,’ denken we vaak als Erdbrink zijn verslag van de situatie geeft. Want terwijl Iraanse leiders over elkaar heen struikelen om de Holocaust te ontkennen en de VS te beledigen, probeert Erdbrink ons te herinneren aan hetgeen de kijker wordt onthouden: dat er in Iran ook gewone mensen leven.

Thomas Erdbrink (1976) is correspondent in Teheran voor NOS, NRC Handelsblad en The Washington Post. Hij doet niet alleen verslag over Iran, maar ook over conflicten in de regio, waaronder de Irak-oorlog en recentelijk vanuit Libië de opstand tegen Khadafi. 

Het brengen van een genuanceerd beeld over de enige Islamitische republiek ter wereld is belangrijk voor Erdbrink, die na tien jaar correspondentie vanuit Teheran inmiddels zelf ook tot de Iraanse samenleving behoort. De achtergrondinformatie die nodig is voor het scheppen van zo’n beeld, haalt echter vrijwel nooit zijn berichtgeving. Daarom onderhield Erdbrink lange tijd een eigen weblog, waarin hij dagelijkse gebeurtenissen beschreef. 

In een interview daarover zei hij: ‘Het weblog is bedoeld om inzicht te geven in het dagelijks leven in Iran. Om misverstanden weg te nemen. Neem de demonstraties over de Deense cartoons. Wat je vooral ziet zijn de laarzen van soldaten en schreeuwende menigtes. Op mijn weblog kan ik snel inhaken op zo’n gebeurtenis en laten zien dat die demonstraties bijvoorbeeld in scène zijn gezet.’
Is de reguliere berichtgeving over Iran dan niet te vertrouwen? ‘Het is absoluut niet zo dat ik een of andere activist ben. Ik wil eerder vooroordelen wegnemen, context bieden, de situatie terugbrengen naar het menselijke niveau.’

Op zijn weblog is inmiddels al een tijdje geen activiteit meer, maar Erdbrink  rapporteert nu geregeld via zijn Twitter en deelt foto's van bijzondere plaatsen en momenten. De Iraanse middenklasse is een favoriet onderwerp - een bevolkingsgroep waar hij zelf ook toe behoort: Erdbrink is getrouwd met een Iraanse fotografe.