De Georgische minister van Energie Nika Gilauri is in 1975 geboren in de Georgische hoofdstad Tbilisi.

Hij studeerde Internationale Economische Relaties aan de Tbilisi Universiteit, Engels aan het Burnemouth College in Engeland, economie aan de Limeric Universiteit en haalde zijn Master Internationaal Management aan de Philidelphia Temple Universiteit. Tijdens zijn laatste studie werkte Gilauri als fondsmanager voor het Ierse bedrijf Invesco. In 2000 was hij Financieel consultant op het gebied van energieprojecten binnen het Small Business Development Center. In 2001 werd hij benoemd tot financieel consultant van Telecom of Georgia. Tussen 2003 en 2004 werkte hij in opdracht van het Ierse bedrijf ESB voor het elektriciteitsbedrijf van de Georgische staat. Op 17 februari 2004 werd Gilauri benoemd tot Minister van Energie.

In de doorvoer van olie en gas van de Kaspische regio naar Europese-en andere landen speelt Georgië een belangrijke rol als doorvoerland. Zelf heeft Georgië te weinig olie- en gasreserves maar vanwege zijn geografische ligging is het land van groot geopolitiek belang voor de Westerse landen. Vroeger kreeg Georgië alleen gas van Rusland, maar sinds de ‘gasoorlog’ tussen Georgië en Rusland probeerden Georgië en Armenië een alternatieve gasvoorziening te vinden. Armenië begon met de aanleg van een gaspijpleiding om van Iran gas te kunnen betrekken. Nu wil Rusland deze gaspijpleiding echter kopen om ook van Iran gas te kunnen betrekken. Op advies van de VS heeft Georgië besloten niet op het aanbod om de pijpleiding te privatiseren in te gaan en met financiële hulp van de VS kon Georgië de pijpleiding zelf repareren en onderhouden.

Nika Gilauri wil van Georgië in de toekomst een energie export-land maken door zich te gaan richten op de waterkracht-energie van het land en elektriciteit te gaan exporteren. “Our long-term goal is to expand our export capacity. We are hoping Georgia to become an energy exporter country instead of having deficits and staying an importer country. We have very good hydro resources.” (NikaGilauri in World Investment News, 27 juni 2006).