Sinds 1996 de President van IJsland. Fervent voorvechter van duurzame energie en leider in de strijd tegen de gevolgen van klimaatverandering .

Ólafur Ragnar Grímsson (1943) is geboren en getogen in de plaats Ísafjörður in IJsland. Van zijn negentiende tot zijn zevenentwintigste studeerde hij politicologie en economie aan de Universiteit van Manchester. Hierdoor werd hij de eerste IJslander die promoveerde in politicologie. Met deze kennis werd hij onderwijzer aan de Universiteit van IJsland en werd daarna benoemd tot hun eerste professor in de politieke wetenschap.  

Hij begon zijn politieke carrière als parlementslid voor de linkse partij People's Alliance. Hierna zette hij zijn politieke werkzaamheden voort in het partijbestuur. Tevens was hij van 1983 tot 1987 redacteur bij de krant Þjóðviljinn. Na één jaar leider te zijn geweest van zijn partij werd hij in 1988 benoemd tot Minister van Financiën. Deze functie heeft hij drie jaar bekleed en hierna bleef hij tot 1996 aan de regering verbonden als vertegenwoordiger van het schiereiland Reykjanes. In 1996 werd Grímsson met 41,4% van de stemmen verkozen tot president van IJsland. Inmiddels zit hij in zijn vijfde termijn en heeft hij de steun van meer dan de helft van de bevolking.

Crisis

Internationaal vergaarde hij bekendheid door Europese landen te bekritiseren over hun gebrek aan hulp tijdens de financiële crisis en het uitspreken van zijn veto over het terugbetalen van spaartegoeden aan Nederland en Groot-Brittannië. Volgens Grimsson waren de banken die omvielen privaatbezit en waren hierdoor noch de overheid, noch de IJslanders verantwoordelijk voor het terugbetalen van het geld.     
 

"The North Atlantic is important to Scandinavia, the US and Britain. This is a fact these countries now seem to ignore. Then, Iceland should rather get some new friends"

Grímsson in kritiek op Europese landen tijdens de crisis van 2008.

Duurzaam

Ólafur Ragnar Grímsson is een uitgesproken voorvechter van duurzame energie en het bestrijden van klimaatverandering. Hij is voorstander van geothermische energieopwekking waarbij de warmte van aardkern wordt gebruikt om elektriciteit op te wekken. IJsland is hier bij uitstek geschikt voor doordat het op een hotspot ligt. Dit is een punt waar de tektonische platen uit elkaar drijven en er veel vulkanische activiteit is. In zijn strijd tegen klimaatverandering heeft hij onder andere de Arctic Circle opgericht. Dit is een organisatie die de politiek, wetenschap, het bedrijfsleven en de bewoners bij elkaar brengt om de gevolgen van klimaatverandering op de kaart te zetten en oplossingen te bedenken.