Gerritsen is freelance journalist voor onder andere Filosofie Magazine.

Het persoonlijk verhaal van Rein Gerritsen (1959) is opmerkelijk. Op zijn tweeëntwintigste kreeg hij een auto-ongeluk, dat grote gevolgen voor zijn leven zou hebben. Hij verloor bij het ongeluk niet alleen zijn moeder en halfbroer, maar belandde zelf negen maanden in een coma. Voor zijn herstel moest hij vele medicatie tot zich nemen, waardoor hij afgleed in een psychose. Uiteindelijk raakte hij verstrikt in het criminele circuit en pleegde hij een bankoverval.

In een interview met de VPRO gids vertelt Gerritsen: "Wat mij verweten kan worden is dat ik in de heldere periodes tussen de psychoses had kunnen beslissen: dit is verkeerd. Maar ik zat in een soort gewetensvacuüm, ik dacht: iedereen die ik ken is dood en wat heeft mijn leven nog te betekenen?"

Na een jaar wordt Gerritsen opgepakt en veroordeeld tot tweeënhalf jaar gevangenisstraf. Als hij vrijkomt, gaat hij wijsbegeerte studeren. En breidt hij zijn kennis verder uit met de studies natuurkunde en theoretische psychologie aan de Rijksuniversiteit Utrecht. 

Gerritsen is freelance publicist, onder andere voor Filosofie Magazine, vertaler en bestuurslid van de Nederlandse Stichting voor Wijsgerig Pragmatisme. Hij is de auteur van o.a. het boek 'James' (2004) in de serie Kopstukken en zijn autobiografie 'Knock-out' (2009) over een beschadigd mens, die over een indrukwekkende veerkracht beschikt.

Momenteel werkt Gerritsen aan een vervolg op zijn boek 'Knock-out', onder de werktitel Code Willem Rood (deel 2 van de autobiografische cyclus De zieke ziel). Code Willem Rood komt in het najaar van 2011 uit bij uitgeverij Lemniscaat.