Jacques Joosten is sinds 2005 directeur van de het Dutch Polymer Institute. Hij waarschuwt dat het hoog tijd om te investeren in onderzoek. "Wat we nu aan bezuinigingen voor onze neus krijgen op het thema innovatie is denk ik de dood in de pot."

Begin 2011 werd de chemiesector door minister Verhagen van Economische Zaken aangewezen als een van de negen topsectoren. Dit betekent dat de sector ruimer gefinancierd zal worden, op voorwaarde dat bedrijven en onderzoeksinstellingen nauwer gaan samenwerken. Dat is precies wat het Dutch Polymer Institute (DPI) doet. Directeur Jacques Joosten: “Wij sturen researchvraagstukken van bedrijven naar universiteiten. Zij doen het onderzoek in samenspraak met de bedrijven en onze mensen. Die vraaggestuurde aanpak vindt het ministerie belangrijk.”

deze biografie hoort bij de afleveringen

Dood in de pot

In de Tegenlichtuitzending Nederland buiten kennis benadrukt Joosten hoe belangrijk het is om te investeren in onderwijs en onderzoek. “We hebben een goede positie en we hebben een goede infrastructuur. Maar als je niet blijft investeren in onderwijs en onderzoek brokkelt dat natuurlijk af. Vooral omdat andere landen niet stilzitten.” Het is volgens hem nog niet te laat. “Het klinkt misschien wat dramatisch, maar ik denk wel dat het nu het moment is om een halt toe te roepen aan de afbraak. Wat we nu aan bezuinigingen voor onze neus krijgen op het thema innovatie is denk ik de dood in de pot. Meer kan ik er niet van maken.”