Een van de grootste ondernemers van Letland, Gunars Kirsons heeft in de jaren negentig het grote restaurantketen LIDO opgericht. Hij werd geboren uit een verbannen gezin in Omsk, Siberië.

Succesvol Lets ondernemer

De ouders van Gunars Kirsons waren in 1949 verbannen naar Siberië op het moment dat zijn moeder al vier kleine kinderen had.

Gunars werkte in Letland tijdens de Sovjet bezetting als barman in een café en bouwde in die functie een aardig netwerk op. Met behulp van zijn contacten in de horeca startte hij begin jaren ’90 Lido Dzirnavas, een restaurantketen in Letland. Kirsons’ restaurantformule die bestaat uit goedkoop Lets traditioneel eten, self-service en een typisch Letse inrichting, heeft hem in korte tijd tot een van de rijkste ondernemers van Letland gemaakt. Gemiddeld bezoeken 15.000 Letten per dag een van zijn restaurants. In een artikel in Business Week uit juli 2003 wordt hij dan ook genoemd als het beste voorbeeld van de succesvolle nieuwe Baltische ondernemers.
“Mensen als Kirsons hebben ervoor gezorgd dat de economie van de Baltische landen het snelst groeit van alle tien nieuwkomers in de EU”.
In een poll afgelopen jaar eindigde Kirsons tweede in de strijd om Letlands beste ondernemer.

Na het succes in Letland heeft Kirsons zich nu ook gericht op het buitenland, eerder al in Litouwen en Wit-Rusland en nu ook in Rusland. Binnenkort opent hij een 20-tal self-service restaurants in Moskou.

Naast restaurants bezit Kirsons over een aantal andere bedrijven in de voedingsindustrie. Zijn droom is het openen van een enorm pretpark op het Letse platteland.