Michio Kaku (1947) is natuurkundige, medebedenker van de snaartheorie en vooral in Amerika en Engeland een gekend pleitbezorger van de natuurwetenschappen, vooral op televisie (BBC, Science Channel).

Niet alleen schreef Kaku, die hoogleraar is aan de City College of New York, vele boeken over ‘natuurkunde als science fiction’: ook op het web is hij alomtegenwoordig, o.a. in zijn futuristisch getinte blog Big Think. Internationaal geldt de zoon van Japanse immigranten als pionier in het wetenschappelijke denken over ons toekomstige bestaan op deze planeet, en wellicht ook daar voorbij. Als techno-optimist schetst hij graag de eindeloze mogelijkheden van de wetenschap, en de blijde boodschap van een utopische hi-tech toekomst. Zijn droomproject is ‘de Theorie van Alles’, een queeste naar de formule die waarmee de kwantumtheorie, de relativiteitstheorie en de biogenetica in elkaar vloeien. En dat komt neer op niets minder dan het afmaken van het werk van Albert Einstein.

Boeken: o.a. Visions: How Science Will Revolutionize the 21st Century and Beyond (1999), Einstein’s Cosmos (2004), Physics of the Impossible (2008), Physics of the Future (verschijnt maart 2011)

Video’s: o.a. ‘Visions of the Future’ (2008) en ‘How the Universe Works’ (2010)