Als lid van het Nationaal Comité voor Amerikaans-Chinese Betrekkingen en research-director van het China Center aan Washington’s liberale denktank The Brookings Institution behoort Cheng Li ongetwijfeld tot de belangrijkste Chinezen in de VS.

Hij groeide op in Shanghai ten tijde van de Culturele Revolutie. Kwam in 1985 naar de VS waar hij Asian Studies volgde in Berkeley, Californië en politicologie aan Princeton. Voordat hij in 2006 fulltime bij Brookings kwam, was de veelgevraagde China-expert -die ook onlangs in het NRC werd aangehaald- als ‘Professor of Government’ verbonden aan Hamilton College in Clinton, New York (sinds 1991). 

Cheng Li was recentelijk te zien bij CNN, C-SPAN, de BBC, Voice of America, het PBS Newshour, en Charlie Rose. Ook was hij ooit al gast in Fareed Zakaria’s ‘Foreign Exchange’. Dr. Li is vaste columnist van de Stanford University Journal’s China Leadership Monitor. Van/over Cheng Li viel te lezen in de New York Times, de Washington Post, de Wall Street Journal, Time, The Economist, Newsweek, Business Week, en Foreign Policy.

Boeken: Rediscovering China – Dynamics and Dilemmas of Reform (1997); China’s Leaders: The New Generation (2001); Bridging Minds Across the Pacific: The Sino-U.S. Educational Exchange 1978-2003 (2005); China’s Changing Political Landscape: Prospects for Democracy (2008); en China’s Emerging Middle Class: Beyond Economic Transformation (verwacht: 2010).