Carel Maasland (1968) is sinds 2002 directeur Human Resources en Interne Communicatie bij Ikea. Hij werkte in zijn studententijd al voor het concern op de klantenservice en verzorgde op piekdagen de winkelkarren. Ook nu nog werkt hij, net als elke andere leidinggevende bij Ikea, een week per jaar op de winkelvloer. Bij de gezamenlijke Ikea bedrijven in Nederland werken ongeveer 6000 medewerkers. De laatste drie jaar zijn de Ikea bedrijven in Nederland gegroeid met 1800 arbeidsplaatsen.

Namens Ikea is Maasland onderhandelaar voor de CAO van het eigen concern, lid van het hoofdbestuur van de Algemene Werkgevers Vereniging Nederland (AWVN), lid van het bestuur van de Vereniging Grootwinkelbedrijven Wonen en als alumnus lid van werkveldadviesraad van de studie Personeel & Arbeid aan de Christelijke Hogeschool Ede.

Zijn CAO-onderhandelingen zijn niet onverdienstelijk. Vanwege het aansprekende arbeidsvoorwaardenbeleid won Ikea in 2005 de AWVN Sociale Innovatie Trofee. In het beleid gaan een verbetering van de arbeidsproductiviteit en gerichte investeringen in de kwaliteit van werk en leven samen. FNV Bondgenoten noemde de CAO resultaten bij IKEA een voorbeeld voor de detailhandel in Nederland.

In het jaarlijkse top 200 onderzoek van InCompany/Motivaction onder 115.000 werknemers uit de detailhandel, kwam Ikea in 2005 als beste uit de bus. Het concern scoorde vooral hoog op collegialiteit en werksfeer.Tenslotte werd IKEA in 2005 genomineerd voor de top 3 van de beste leer/werkbedrijven in de Nederlandse detailhandel.

Maasland studeerde Human Resources aan de Christelijke Hogeschool Ede en personeel & arbeid en antropologie aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Hij behaalde zijn master Human Recources (HR) aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. De eerste vijf jaar na zijn studie werkte hij als organisatieadviseur, projectmanager en salesmanager in de gezondheidszorg, voor locale overheden, regionale werkgeversorganisaties en voor HR dienstverleners.

Tot zijn overstap naar Ikea werkte hij als senior consultant op het gebied van HR strategie & talent management bij Twynstra Gudde Management Consultants. Hij adviseerde vooral grotere ondernemingen en Haagse kerndepartementen bij het in beweging krijgen van personeel om de strategische doelen te realiseren.

Carel Maasland is getrouwd en vader van vier kinderen. Ze wonen in Andel.