In zijn kantoor hangt een foto van Lance Armstrong op de fiets tijdens de Tour de France, klimmend in de bergen. ‘Bergop kun je het verschil maken,’ zegt Michiel Peters, van Vanderlande Industries. Peters ziet een parallel tussen Vanderlande en de wielrenner: ‘Die koploper dat zijn wij. In zware tijden hebben we al afstand genomen van de concurrentie en nu we de top hebben bereikt, gaan we met volle snelheid de afdaling in.’

deze biografie hoort bij de volgende afleveringen

Weten wat er onder de motorkap zit

Sinds 1 april 2009 is Michiel Peters algemeen directeur van Vanderlande Industries in Veghel. Het Veghelse bedrijf is gespecialiseerd in bagageafhandeling en is daarmee een van de wereldmarktleiders. Voor zijn aanstelling als directeur was Peters, net als zijn voorganger, al vijf jaar werkzaam bij Vanderlande als directeur Operations. Dit is volgens Peters belangrijk omdat ‘grote klanten verwachten dat je als CEO betrokken bent en weet wat er onder de motorkap zit.’ Hij kent het bedrijf van binnenuit: ‘Passie voor techniek is het hart van dit bedrijf’.

Organische groei

Naast bagageafhandeling houdt Vanderlande zich ook bezig met systemen voor distributiecentra en sorteercentra voor pakketten. Voor Peters ligt de focus op bagageafhandeling. Het is zijn ambitie om Vanderlande uit te bouwen van een Europese onderneming naar een global player. Maar groei moet volgens Peters organisch tot stand komen. Oftewel niet door overnames, maar door ter plekke teams op te bouwen en met deze lokale mensen de markt te leren kennen. Dat vergt tijd, maar het Veghelse bedrijf heeft geen haast. De jaarcijfers van 2009 en 2010 vielen tegen, maar Vanderlande bezuinigt niet op onderzoek en ontwikkeling (R&D). Tijdens de economische crisis is het Veghelse bedrijf blijven investeren in innovatie. ‘Die gaan we nu aan de man brengen, terwijl onze concurrentie grotendeels heeft stilgestaan,’ aldus Peters. Zo heeft Vanderlande afgelopen jaar lucratieve contracten binnengehaald: een terminal op JFK-Airport New York, twee orders in China en terminal T3 op Heathrow in Londen.