Nomi Prins is voormalig partner en managing director bij Goldman Sachs. Ze verliet de investeringsbank in 2002 omdat ze het niet eens was met de koers die de zakenbank insloeg na de beursgang in 1999. Sindsdien actief als journaliste en schrijfster. Daarnaast maakt ze deel uit van de progressieve denktank Demos.

Nomi Prins studeerde wiskunde aan SUNY Purchase en behaalde haar masters in statistiek aan de New York University. Ze was 19 jaar toen ze haar carrière in de financiële wereld begon bij de Chase Manhattan Bank. Daarna heeft ze verscheidene hoge posities bekleed bij enkele van de grootste financiële instellingen ter wereld. Zo hielp ze de strategie uiteenzetten bij Lehman Brothers, leidde ze de groep van internationale analisten bij Bear Stearns in Londen en was ze voormalig partner en managing director bij de investeringsbank Goldman Sachs. Hier werkte ze aan de ontwikkeling van de kredietderivaten zoals de Collateralized Debt Obligations (CDO’s) die aan de wieg stonden van de latere kredietcrisis in 2008.

In 2002 keerde ze de financiële sector de rug toe. Ze was het niet eens met hoe de zaken daar verliepen, en had haar buik vol van Wall Street. Het lege gevoel van de jacht naar en competitie voor geld zonder daadwerkelijk iets bij te dragen aan de wereld zorgde ervoor dat ze een andere koers insloeg, aldus Prins. Sindsdien is ze regelmatig te gast bij verschillende televisieprogramma’s en schrijft ze voor onder andere The New York Times, Newsweek, Mother Jones, The Daily Beast en Slate.com. Daarnaast heeft ze verschillende boeken op haar naam staan: It Takes a Pillage: Behind the Bailouts, Bonuses, and Backroom Deals from Washington to Wall Street (2009), Other People’s Money: The Corporate Mugging of America(2004) en Jacked (2006) zijn hier de bekendste van. Begin 2018 verscheen haar nieuwste boek Collusion: How Central Bankers Rigged the World (2018). In dit boek gaat Prins in op de opkomst en rol van centrale banken in de globale financiële en economische hiërarchie. 

Demos

Nomi Prins is naast haar andere bezigheden ook actief voor de progressieve denktank Demos, een organisatie die onderzoek, beleidsontwikkeling en belangenbehartiging combineert om het publieke debat te beïnvloeden en verandering teweeg te brengen.  Demos is in 2000 opgericht en heeft haar hoofdkantoor in New York. De organisatie werkt samen met advocaten en beleidsmakers in het hele land waarbij ze drie doelstellingen nastreven:

1 - Een rechtvaardigere economie met kansen voor iedereen
2 - Een robuuste democratie waarin alle Amerikanen deel kunnen nemen
3 - Een sterke publieke sector die kan zorgen voor de gemeenschappelijke belangen en behoeften