Teodoro Petkoff (3 januari 1932) is Venezolaans politicus, ex-guerillero, journalist en econoom. Hij geldt als een van de meest prominente linkse personen in Venezuela. Hij begon als communist, maar schoof in de jaren '90 meer richting het liberalisme. Hij stapte in 1971 uit de Communistische Partij van Venezuela (PVC) en richtte de Movement Towards Socialism op (MAS). Petkoff staat zeer kritisch tegenover President Hugo Chávez en stelde zich in eerste instantie als tegenkandidaat verkiesbaar voor de komende verkiezingen. Maar afgelopen zomer stapte hij uit de verkiezingsrace en werd aanhanger van Manuel Rosales.

Met zijn krant 'Tal Cual' is Petkoff een van de weinige journalisten die op kritische en opiniërende manier het hele Venezolaanse politieke spectrum belicht.

Petkoff heeft verschillende boeken geschreven. In het boek 'The Two Lefts' ("Las dos izquierdas", Alfadil Editor, Hogueras Collection) analyseert hij de opkomst van de linkse politiek in Latijns Amerika. Petkoff stelt in zijn boek dat er een groot onderscheid is tussen de regeringen van president Lula da Silva (Brazilie), Kirchner (Argentinie) en Lagos (Chili) in vergelijking met de regeringen van Chávez en Castro, die hij als gelijken beschouwt.