Tariq Saïd Ramadan is van Egyptische komaf. Hij promoveerde in de filosofie aan de Universiteit van Genève. Door zijn uitgesproken mening over de islam is hij één van de meest bekende moslims uit Europa.

Tariq Ramadan (Genève, 1962) is een telg uit een Egyptische familie, waaruit bekende radicaal-islamitische activisten zijn voortgekomen. In Frankrijk en de VS geldt Ramadan als een wolf in schaapskleren omdat hij publiekelijk geen afstand neemt van radicaal-islamistische opvattingen.

Als prediker is Ramadan populair onder jonge moslims in West-Europa. Burgerschap en geloof sluiten elkaar volgens hem niet uit. Zijn boek Western Muslims and the Future of Islam uit 2005 is een pleidooi voor een moderne, individueel beleefde islam. Het gaat Ramadan niet enkel om de modernisering van de islam. De ‘islamisering van de moderniteit’ moeten we volgens Ramadan ook onder ogen zien.

Ramadan is verder professor islamologie aan de theologie faculteit van de universiteit van Oxford. Hij is ook de president van de denktank European Muslim Network (EMN) in Brussel.