Sociaal betrokken, Britse econoom Guy Standing populariseerde de term "precariaat" en richtte instituut op voor promotie van basisinkomen.

Verkeert u in voortdurende onzekerheid over uw professionele toekomst? Werkt u op basis van tijdelijke contracten of als freelancer? Bent u bedolven onder schulden of een hypotheek? Volgens econoom en ontwikkelingssocioloog Guy Standing bent u dan onderdeel van dé sociale klasse van deze tijd: het precariaat.

De combinatie van het Engelse precarious en proletariaat geeft een naam aan een groeiende groep mensen die verkeren in existentiële onzekerheid en economische marginaliteit. Standing probeert, als een klassiek sociaal activist, klassenbewustzijn te creëren bij deze door onzekerheid en kwetsbaarheid gedefinieerde groep. Hij schreef het onder meer boek 'The Precariat: The New Dangerous Class' en als vervolg daarop 'A Precariat Charter', een modern manifest voor een groeiende klasse.
 

Basic Income Earth Network

Een van de sociaalpolitieke veranderingen die Standing ziet als een oplossing voor de toenemende kwetsbaarheid en werkloosheid van mensen in postindustriële samenlevingen, is het invoeren van een onvoorwaardelijk basisinkomen. Hij heeft de internationale stichting Basic Income Earth Network (BIEN) opgericht die wereldwijd basisinkomen op de agenda moet zetten.

Lezing van Guy Standing op 28 januari 2015 in de Doopsgezinde Kerk te Groningen.

Millions of Europeans are living on the edge of unsustainable debt.

Guy Standing

Met BIEN heeft Standing twee experimentele projecten opgezet in de Indiaase deelstaat Madhya Pradesh. Hier kregen duizenden mensen een onvoorwaardelijke maandelijkse uitkering. Het uitgangspunt van de projecten was om te zien of een basisinkomen niet alleen de individuele en familie omstandigheden verbeterden, maar ook om te zien of lokale economische groei en ontwikkeling zouden worden bevorderd. Het bleek dat het geld werd vooral besteed aan onderwijs en gezondheidszorg. Guy Standing publiceerde bevindingen van de onderzoeksteam in het boek 'Basic Income: A Transformative Policy for India'.

Guy Standing (1948) is professor Ontwikkelingsstudies in de School of Oriental and African Studies (SOAS) aan de University of London. Hij heeft vooral geschreven over de economie van arbeid, werkeloosheid, arbeidsmarktflexibiliteit en sociale zekerheid. Als een specialist in Zuid-Azië heeft hij ook veel geschreven over economische ontwikkeling in die regio. Op basis van zijn uitgebreide kennis van internationale arbeidsmarkten heeft Standing in de jaren tachtig verscheidene adviseursrollen vervult voor ondere andere Maleisie, Zuid-Afrika, de Verenigde Staten en Rusland.