Joost Schrijnen (1947) is sinds 2003 hoogleraar Stad en Regio aan de faculteit bouwkunde van de TU Delft.

Hij richt zich op het vakgebied regionaal ontwerpen en onderzoekt de transformatie van de Randstad tot een samenhangende metropool. Met zeven miljoen inwoners op het relatief kleine oppervlak van de Randstad, is deze verandering noodzakelijk; toenemende mobiliteit, uitbreiding van Schiphol of de invloed van klimaatveranderingen zijn slechts enkele van de thema’s die spelen.

Schrijnen studeerde bouwkunde aan de TU Delft, en is in 1973 afgestudeerd als architect. Sindsdien heeft hij een stedenbouwkundige beroepspraktijk. Naast zijn werk als hoogleraar, is Schrijnen directeur ruimte en mobiliteit bij de Provincie Zuid-Holland. Hij is lid van het bestuur van de Stichting Rotterdam Maaskant, de Stichting Architectuur Biënnale en voorzitter van het center for contemporary art Witte de With in Rotterdam. Voorheen was hij onder meer lid van de directie van de dienst Stedebouw en Volkshuisvesting Rotterdam.

Schrijnen doet grootschalig onderzoek naar het netwerk van de Randstad en de mate waarin dit herontworpen moet worden om de samenhang te bevorderen. Hij bestudeert ook de achterliggende ruimtelijke strategieën van grote metropolen als Londen of Parijs. De leerstoel houdt zich daarnaast bezig met het in kaart brengen van het ontstaan van de netwerkstad in Nederland. Zo maakt Schrijnen een film over de huidige ontwikkeling van de Randstad en is hij initiator en organisator van vele stedenbouwkundige manifestaties waaronder De Nieuwe Kaart van Nederland.