Hoe kunnen Europeanen dichter tot elkaar komen? Columnist en hoogleraar Mathieu Segers denkt dat we op zoek moeten naar 'une certaine idée de l’Europe'.

Mathieu Segers, columnist voor FD en hoogleraar Europese Integratie aan de Universiteit Utrecht, stelt dat Europa identiteitsbewustzijn mist. Een armoede die snel opgelost dient te worden. Volgens Segers hebben we met de dreiging van de Islamitische Staat (IS) en Poetin behoefte aan troost en houvast. En laat dat nu juist hetgeen zijn waar Europa niet in uitblinkt.

Gezamenlijke basis

Dat Europa op materieel vlak voorop loopt, is volgens Segers niet voldoende. Volgens hem begrijpt niemand meer wat de gezamenlijke basis is van de samenleving. Segers ziet Europa als een unidentified political object, zoals de Franse politicus Jacques Delors het eens noemde. Hier ziet Segers gevaar in schuilen. Burgers willen meer dan de praktische oplossingen die politici voorschotelen, ze vragen ook om ideeën. Ideeën waarmee zij zich kunnen identificeren. Dat dit in Europa ontbreekt noemt Segers zorgelijk.
 

Het is nu aan Europa om te zeggen: waar zien wij onze morele, geografische en spirituele grenzen lopen?

Mathieu Segers

In zijn boek 'Reis naar het continent. Nederland en de Europese integratie, 1950 tot heden' gaat Segers in op de relatie die Nederland heeft opgebouwd met Europa. Segers graaft naar de achtergrond van de toetreding tot de Europese markt en munt. Waarom was Nederland overal als de kippen bij? Voor dit boek ontving Segers de Prinsjesboekenprijs voor het beste politieke boek van 2013.

Loopbaan

Mathieu Segers is geboren in Maastricht en bracht daar ook het eerste deel van zijn studietijd door. Voordat hij als universitair docent aan de slag ging bij de Universiteit Utrecht werkte hij onder andere als beleidsadviseur voor het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en het Ministerie van Financiën. Segers schrijft ook columns voor het Financieele Dagblad en is regelmatig te horen bij BNR Nieuwsradio.