FNV Havens voorman Niek Stam onderhandelt en organiseert sinds 1993 stakingen en demonstraties voor havenarbeiders.

Niek Stam (1963) strijdt voor betere arbeidsomstandigheden. Of het nu gaat om de consequenties van automatisering, de toenemende neo-liberalisering of de verhoging van de pensioenleeftijd, Niek Stam neemt direct plaats aan de onderhandelingstafel. Hij wil altijd een optimaal resultaat behalen voor de leden van de FNV. Zijn aanpak is vaak hard en direct.

Stam groeide op in een arbeidersgezin in Moordrecht (Zuid-Holland). Hij moest al snel aan het werk en ging eerst aan de slag als vuilnisman en later bij een slachterij. Tijdens een arbeidsconflict op dezelfde slachterij wist Niek Stam de werknemers succesvol te organiseren. Dit bleef niet onopgemerkt door de vakbonden en hij stroomde snel door naar de FNV.

FNV Havens

In 1993 werd Niek Stam bestuurder van FNV Havens. Deze afdeling organiseert havenwerknemers en vecht al jarenlang voor betere lonen en arbeidsomstandigheden in de haven van Rotterdam. Zo wist de vereniging, onder leiding van Niek Stam, het pensioengeld van havenarbeiders veilig te stellen door een groot opgezette actie in Amerika.

De pensioenfondsen werden beheerd door Aegon en deze dreigde met het riskant beleggen van deze fondsen. Door in San Francisco te dreigen met campagnefilmpjes die Aegon een slechte reputatie oplevert, hebben ze het bedrijf weer aan tafel gekregen voor overleg.

ZZP'ers en de toekomst

Alhoewel Niek Stam fel optreedt tegen werkgevers in naam van werknemers, stelt hij dat er geen integratie van ZZP'ers in de vakbonden moet plaatsvinden. ZZP'ers kunnen volgens Stam geen volwaardige werknemers zijn en zijn eerder een bedreiging dan een aanwinst voor de vakbonden. Toen bijvoorbeeld in 2013 de gemeente Rotterdam een vergunning gaf aan een organisatie van ZZP'ers genaamd 'Dutch Dockers', kwam de vakbond in actie om hun positie te beschermen en de ZZP'ers te weren.
 

Al moet ik honkbalknuppels bestellen met daarop “FNV zegt gedag tegen zzp’ers”... Dan krijgen jullie die van mij.

Niek Stam

Volgens Stam komen de verworven rechten en privileges voor de lonen en arbeidsomstandigheden van havenwerkers opnieuw onder druk te staan. Deze keer niet alleen door grote internationale bedrijven, maar ook door de ZZP'ers. Niek Stam maakt zich op voor een nieuwe ronde van demonstraties, protesten en stakingen.