Margrethe Vestager is de eurocommissaris van Mededinging. Vestager heeft in die rol grote invloed op de toekomst van technologie in Europa. Met haar besluiten gaat ze de strijd aan tegen onfrisse deals van techreuzen als Apple, Google en Facebook.

Margrethe Vestager (1968) is sinds 1 november 2014 lid van de Europese Commissie en zij is verantwoordelijk voor mededinging. De Deens Vestager begon haar politieke carrière bij de Deense Sociaal Liberale Partij (Det Radikale Venstre). Ze was fractievoorzitter in het Deense parlement en drie jaar minister voor Onderwijs. Daarna was ze van 2011-2014 minister van Economische- en Binnenlandse zaken en vicepremier in het kabinet-Thorning-Schmidt.

Streng

De Deense Eurocommissaris vindt het belangrijk streng op te treden tegen de Amerikaanse tech-giganten die systematisch potentiële concurrenten de nek omdraaien. Ze gaf Google en Apple hoge boetes wegens het misbruik van hun dominante marktposities. Ook is haar team een groot onderzoek gestart naar de manier waarom het bedrijf van Jeff Bezos, Amazon, data gebruikt van externe verkopers en klanten. Vestager wil bovendien een einde maken aan de oneerlijke prijzen op de Midden- en Oost-Europese gasmarkten en legt daarom de Russische energiereus, Gazprom, strenge regels op.

'Het doel is niet straffen, maar de markt verbeteren.'

Margrethe Vestager (de Volkskrant, 1 juni 2018)

Vestager ontving op 15 februari 2017 een eredoctoraat van de KU Leuven voor haar stevige beleid inzake mededinging en overheidssteun binnen de Europese Unie, en vooral voor haar specifieke aandacht voor de ethische dimensie van het gedrag van bedrijven en overheden. Daarnaast zette Time Magazine haar op de lijst van de honderd machtigste mensen ter wereld in 2017.

In een Ted Talk in New York, verdedigde Vestager haar marktinterventies, met behoud van een competitieve markt.