Bevlogen Amsterdammer die gelooft in het 'nieuwe autorijden'.

Martin Voorzanger woont en werkt in de stad en gebruikt zijn auto weinig. Als hij zijn auto wegdoet, komt hij erachter hoe moeilijk het is om afspraken te maken om met andere mensen mee te rijden. Daar wil hij verandering in brengen. Vanaf 2010 is hij dan ook met zijn team fulltime bezig met het ontwikkelen van een app die weggebruikers in staat stelt om ritten te delen.

Voorzanger ziet deze app, Toogethr, als onderdeel van een bredere trend in onze samenleving waarin wij onze eigendommen loslaten en steeds meer durven te delen. Om ergens plezier aan te kunnen beleven, hoeven we niet langer iets te kopen. Martin Voorzanger loopt zelf voorop in deze deeleconomie. Hij deelt niet alleen autoritjes, maar verhuurt zijn huis aan toeristen en expats via AirBnB.

Toogethr

Om zich heen kijkend in de file ziet Voorzanger dat bijna iedereen in een lege auto zit. Maar liefst 85% van de autogebruikers rijdt alleen. Met acht miljoen auto's op de Nederlandse wegen wordt het tijd om met elkaar mee te gaan rijden. Martin combineert carpoolen met sociale media en lanceert Toogethr: de meerijden app.

Toogethr is een mobiele applicatie waarmee je carpool-afspraken kunt maken. Deze app bespaart reiskosten en streeft naar een duurzamer en intelligenter gebruik van onze bestaande transportmiddelen. In het kort: Toogethr wil de lege stoelen in onze auto's vullen.

De app stemt vraag en aanbod op elkaar af. Als automobilist kun je er ritten mee aanbieden en als passagier kun je er eenvoudig ritten mee uitzoeken. Vervolgens kun je afspreken om samen te rijden en ontvangt de automobilist een onkostenvergoeding. Inmiddels maken al meer dan 20.000 mensen gebruik van deze gratis app.

Van techneut tot fulltime deler

Martin Voorzanger studeerde elektrotechniek aan de TU-Delft. Hij begon zijn carrière als programmeur van financieel-administratieve software. Na een uitstapje als project- en salesmanager in de ICT-wereld werd hij hoofd internetmarketing bij TomTom. Sinds 2010 is hij als internetondernemer fulltime bezig met crowd riding.