Varoufakis is econoom, voormalig minister van Financiën van Griekenland en oprichter van DiEM25, waarmee hij strijdt tegen een technocratisch Europa.

Yanis Varoufakis gaf als econoom les over de hele wereld en wist als Griekse minister van Financiën in zeven maanden het gehele Brusselse politieke apparaat tegen de haren in te strijken. De eigenwijze motorrijdende professor heeft nu een beweging gestart om Europa te democratiseren.

deze biografie hoort bij de afleveringen

Minister van Financiën

In januari 2015 wordt de linkse partij Syriza de grootste van Griekenland en mag Varoufakis aan de knoppen draaien als minister van Financiën. Samen met premier Tsipras probeert hij de trojka - het samenwerkingsmandaat van de Europese Unie, de Europese Centrale Bank en het Internationaal Monetair Fonds - ervan te overtuigen dat meer bezuinigingen Griekenland verder in het slop doen storten.

De trojka weigert en eist naast meer bezuinigingen ook het aftreden van Varoufakis in ruil voor een derde noodhulppakket. Volgens eurocommissarissen maakt Varoufakis in vergaderingen van elk punt een ideologische discussie. In Noord-Europese media wordt Varoufakis veelvuldig geportretteerd als eigenwijs en trots. Varoufakis treedt na zeven maand ministerschap af om naar eigen zeggen de onderhandelingen voor Tsipras niet te bemoeilijken.

Varoufakis is van mening dat de bezuinigingsmaatregelen voor Griekenland niet helpen, ‘al daalden God en Zijn engelen uit de hemel neer om ze op te leggen.' Ook ziet Varoufakis niets in een nieuwe serie noodleningen aan Griekenland: de miljarden verdwijnen in de zwarte gaten van Europese banken, in plaats van geïnvesteerd te worden in een Griekse economische hervorming. 'Griekenland zal in de euro moeten blijven, maar is het beste af met een faillissement,' aldus Varoufakis in CNBC op 7 februari 2012.

DiEM 25

Teleurgesteld over het feit dat een democratisch gekozen politicus niets in te brengen heeft in Europa, start Varoufakis in februari 2016 een beweging: de Democracy in Europe Movement (DiEM 25), die zich als doel stelt Europa democratisch te maken tegen het jaar 2025. "De EU zal worden gedemocratiseerd, of ze zal uiteenvallen!", is hun slogan.
 

The EU will be democratised or it will disintegrate.

Diem25.org

Laffe modellen

Yanis Varoufakis groeide in 1961 op in een bijzonder onstuimig Griekenland: staatsgrepen volgden elkaar op en de Turken vielen Cyprus binnen. Zijn ouders stuurden hem daarom naar Engeland om te studeren.

Nauwelijks een maand in zijn studie economie haakte Varoufakis weer af: wat waren dit voor laffe wiskundige modellen? Hij wilde het echte werk, en ging daarom wiskunde studeren. Zijn afkeer voor economie sloeg op den duur echter om in fascinatie: naar eigen zeggen via een 'fervente opeenvolging van anti-economische artikelen,' behaalde Varoufakis een PhD in economie.

Als hoogleraar doceerde Varoufakis aan de universiteiten van Cambridge, Sydney, Essex en East Anglia om uiteindelijk in 2000 terug te keren naar de Griekse universiteit in Athene.