Het internationale zakenblad Forbes riep hem uit tot 'dé manager van de 20e eeuw'. Jack Welch (zelf gebruikt hij ook niet zijn officiële voornamen John F.) wordt vaker getypeerd in absolute termen a la 'kampioen in het creëren van aandeelhouderswaarde' of 'de meest bewonderde ceo ter wereld'.

Bomber Jack

Welch (1935) dankt deze status van levende legende aan zijn 20-jarige bestuur van General Electric. Direct na zijn studie ging hij als chemicus aan de slag bij GE; in 1981 nam hij er de voorzittershamer over. Tot 2001 wist hij GE om te toveren van een klein bureaucratisch bedrijf naar een grote dynamische organisatie. In twintig jaar verviervoudigde hij de marktwaarde van het concern. Wie in 1981 een aandeel GE bezat en het tot 2001 vasthield, zag de waarde verdrieënvijftigvoudigen!

Daarmee werd topondernemer Welch het grote voorbeeld voor ceo's in de jaren negentig. Zijn methodes maakten school. Zijn saneringsbeleid -in de eerste vijf jaar ontsloeg hij direct eenvierde van de werknemers van GE- bezorgden hem de bijnaam ' Neutron Jack': alleen de gebouwen om hem heen bleven overeind. En binnen de organisatie introduceerde hij in alle geledingen de wens om nr. 1 in de markt te worden, en een persoonlijke ' vitality curve' te koesteren.

Boeken van 'master' Welch: ' The new GE' (1992), 'Jack: Straight from the Gut' (2001; in het Nederlands bij Spektrum vertaald als 'Jack Welch: Waar Het Om Gaat'). Voor 2005 staat bij HarperCollins gepland ' Winning: The Ultimate Business How-To Book'. Over Welch' aanpak schreef Robert Slater 'Jack Welch & the G.E. Way' (1998) en Jeffrey Krames publiceerde 'The Welch Way - 24 Lessons from the World's greatest ceo' (2003).

Voor meer informatie over het boek van Jack Welch: "Straight from the Gut", klikt u rechts op de link.