Dr. Abdulrahman A. Al-Zamil maakt deel uit van een van de zeven meest invloedrijke families in Saoedi-Arabië.

Hij is bestuursvoorzitter van de Al-Zamil Group, een internationaal conglomeraat dat wereldwijd actief is in uiteenlopende bedrijfstakken waaronder de air conditioning industrie, staal-en glasindustrie, de reisbranche, de petrochemie en het bankwezen. De al-Zamil Group is actief in 32 verschillende landen en doet zaken met grote internationale organisaties. Het bedrijf wordt beschouwd als pionier op het gebied van investeringen, omdat het investeert in landen waar nog (bijna) geen internationale bedrijven zitten, waaronder bijvoorbeeld Vietnam.

Dr. Abdulrahman A. Al-Zamil studeerde rechten aan de Cairo Universiteit en Internationale Betrekkingen in de Verenigde Staten. Hij is voormalig minister van Handel en onderminister van Electriciteit. Op dit moment maakt hij deel uit van de Shoura, het Saoëdische parlement dat bestaat uit een door de koning aangewezen groep wijze heren. Zij heeft de taak om de koning op allerlei gebied te adviseren. Zowel politiek als zakelijk is Dr. Abdulrahman A. Al-Zamil dus een invloedrijk persoon.

Al-Zamil is een zeer gerespecteerd gelovig man. Hij maakt zich sterk voor de modernisering van Saoedi-Arabië, maar met behoud van eigen cultuur en religie. Geen verwestering, maar modernisering op eigen manier, is zijn stelling. Hij is voorstander van economische liberalisering en wil ook dat Saoedi-Arabië lid wordt van de WTO. Al-Zamil is ervan overtuigd dat door middel van handel en kennis een hogere economische standaard bereikt kan worden. Hij is voor internationale uitwisseling van studenten, en voor het uitwisselen van informatie. Maar uiteindelijk, zo stelt hij, moet talent en kennis van binnenuit, dus vanuit de eigen maatschappij, komen.

Dr. Abdulrahman A. Al-Zamil is van mening dat niet alleen de rijke industriële toplaag moet profiteren van ‘s lands rijkdom, maar dat ook het grote publiek er haar voordeel mee moet kunnen doen. Al-Zamil is voorstander van privatisering van de olie-industrie. Hij heeft ervoor gezorgd dat er beursnoteringen kwamen: als je nu een oliebedrijf opzet, moet je dat naar de beurs brengen. Saoediers kunnen dan aandelen kopen in het bedrijf.

Klik aan de rechterkant van de pagina op de link voor meer informatie over het bedrijf van de invloedrijke Saoëdische Zamil-familie.