Rotterdamse schooldirecteur Eric van 't Zelfde wil kwaliteit van onderwijs verbeteren met een strenge en bevlogen aanpak naar Schots model.

Dr. Eric van 't Zelfde studeerde Engelse taal- en letterkunde aan de Rotterdamse Hogeschool en aan de Universiteit van Leiden. Van 't Zelfde is een voorvechter van kwaliteit in het onderwijs: eerst als docent Engels en inmiddels als directeur van de Hugo de Groot scholengemeenschap in Rotterdam.

Zelf komt hij uit een arbeidersgezin in Schiedam. Toen zijn vader voor Esso naar Schotland moest verhuizen kregen hij en zijn broers de kans om naar een Schotse kostschool te gaan. Volgens Van 't Zelfde was dat een keerpunt in zijn leven. In zijn familie werd mavo als het hoogst haalbare beschouwd, maar hij en zijn broers zijn allemaal gaan studeren. Hij zegt zelf dat dat te danken is aan het Schotse systeem. Daar werd hij geïnspireerd door het onderwijs, terwijl hij in Nederland als 'kansarm' werd gezien. In Nederland wil hij net zo'n systeem als in Schotland opzetten.

Duiker, docent en directeur

Eric van 't Zelfde is een bevlogen duiker, docent Engels en hoofd van een scholengemeenschap in Rotterdam. "De Hugo de Grootschool in Rotterdam is een ambitieuze school: we willen de beste school van Rotterdam worden", zo verkondigt de directeur zonder zijn eigen ambities onder stoelen of banken te steken. Zelf heeft Van 't Zelfde een methode geschreven voor het onderwijzen van literatuur.

'In het jaar 2000 ontving zijn methode Wanted Read or Alive, part 2 een onderscheiding van de Europese Commissie voor Innovatief en Creatief Taalonderwijs,' aldus de digitale bibliotheek van de nederlandse letteren. Van 't Zelfde vindt een hoog niveau aan literaire werken fundamenteel voor de opvoeding van jongeren en is over de leeslijsten van tegenwoordig allerminst te spreken.

Verbetering in het leefklimaat

Van 't Zelfde ziet een schrijnend leraren tekort als het grootste probleem van Nederland. Ook op zijn eigen school heeft hij moeite om de vacatures te vullen. Desondanks is de scholengemeenschap onder leiding van Van 't Zelfde op een aantal punten verbeterd. "De veranderingen en verbeteringen in leefklimaat op de Hugo de Groot zijn zo indrukwekkend dat de school in zeven maanden tijd maar liefst drie sterren krijgt toegewezen," zo prijst de Rotterdamse overkoepelende vereniging BOOR waar de Hugo de Groot onderdeel van is haar eigen school.

In zijn missie voor beter onderwijs combineert Van 't Zelfde een strengere selectie bij het toelaten van leerlingen met veel persoonlijke aandacht voor zijn leerlingen. Zo zet hij zich persoonlijk in voor het organiseren van buitenschoolse activiteiten: een dagje duiken met de leerlingen.