VPRO Tegenlicht was op zoek naar groene techpioniers die met revolutionaire ideeën en de technologie van morgen de wereld gaan veranderen. We willen iedereen bedanken voor het aanmelden van prachtige pioniers en inspirerende groene techprojecten. Na een bloedstollende strijd zijn er vijf Groene Techpioniers geselecteerd uit de bijna honderd aanmeldingen.

De selectie

De selectie is gebaseerd op het aantal stemmen van het publiek op de site, of de keuze van de jury bestaande uit Ruud Koornstra, Teresa van Dongen en Nynke Tromp. Ook hebben we besloten tot een eervolle vermelding na een onverwachte wending tijdens het stemproces. Maak hieronder kennis met de winnaars, en lees meer over stembot-perikelen. 

tekst loopt door onder de afbeelding 

Selectie

Max Holthausen
Om te laten zien dat schoon vervoer op waterstof mogelijk is, bouwde hij een Tesla Model S om tot waterstofauto. Zijn ‘Hesla’ rijdt duizend kilometer zonder een grammetje CO2 uit te stoten en werd een wereldhit

Elvira de Rooij
Blue Harvest Netherlands gaat een hele speciale rode zeewier kweken: als deze zeewier aan veevoer wordt toegevoegd (max 2%) dan neemt de methaanuitstoot van koeien met tot 99% af.

Geert Slachmuylders
Genomineerd met Turbulent, turbines om energie op te wekken met kleine hoogteverschillen. Zo kunnen veel nieuwe plaatsen hun eigen groene energie opwekken met betaalbare, kleine installaties die weinig impact hebben op de natuur.

Jan Willem van de Groep
Ontwikkelde gestandaardiseerde elementen voor woningverbetering naar Nul-op-de-meter. Zodat bestaande woningen met lagere kosten en minimale overlast van een all-electric installatie kunnen worden voorzien.

Wiebrand Kout
Het opslaan van energie is nu vier maal duurder is dan het opwekken ervan. De nieuwe waterstofbromide batterij Elestor maakt opslag veel goedkoper. Zo kunnen zon en windenergie economisch rendabel worden opgeslagen.

Eervolle vermelding: Kharim Pani & Saidi Pani
De Walter-Pro: een kweekcomputer. Die zorgt ervoor dat er efficienter, makkelijker en zuiniger voedsel gekweekt kan worden. Ook in de stad. Een oplossing voor de professionele kwekerij, leegstand of zelfs thuis.

Bekijk al deze pioniers en hun initiatieven op  vpro.nl/pioniers.

Spookstemmen en de eervolle vermelding

We waren verrast door het enthousiasme waarmee de Tegenlicht-fans op de voorgedragen Groene Techpioniers stemden. Na sluiting van de verkiezing ontdekten we helaas ook spookstemmen van bots. Dit was bij verschillende deelnemers het geval - waaronder de deelnemers die steeds aan kop stonden, Kharim en Saidi Pani. Zij zelf hadden niets te maken met het inzetten van deze 'spookstemmen' - en waren dan ook zeer aangeslagen. Ze waren het absoluut met ons eens dat de valse stemmen van het totaal moesten worden afgehaald. Dit betekende een nieuwe rangschikking, waarbij deze groene techpioniers en hun slimme kweekcomputer, niet langer aan kop stonden.

Omdat onze site kwetsbaar bleek voor fraude, nemen we als VPRO Tegenlicht ook verantwoordelijkheid voor deze vervelende situatie. Toen bleek dat  Kharim en Saidi Pani hoog op de lijst van een van de juryleden stonden, besloten we ze wel een eervolle vermelding te geven.

Meer pioniers en Meet Up

Elektriciteit uit de kamerplant. Een kas die zelf stroom genereert. Koffiedik als grondstof. Of een houten motorfiets die rijdt op olie gemaakt van algen. We hebben ongelooflijk veel mooie aanmeldingen gekregen.

Bekijk de 93 groene techpioniers die met revolutionaire ideeën en de technologie van morgen de wereld gaan veranderen op  vpro.nl/pioniers.

De winnende groene techpioniers worden gepresenteerd tijdens de Tegenlicht Meet Up in Pakhuis de Zwijger te Amsterdam op woensdagavond 13 december 2017

Selectie

De vijf winnende groene techpioniers werden gekozen door bezoekers van de webapp en een jury bestaande uit duurzaam ondernemer Ruud Koornstra, ontwerper Teresa van Dongen en universitair docent industrieel ontwerp Nynke Tromp. 

Daarnaast bieden wij de winnaars een masterclass aan om het genomineerde idee of product zo goed mogelijk door te ontwikkelen.

Alle pioniers die zijn aangemeld, maken kans om geportretteerd te worden in een uitzending van VPRO Tegenlicht in het voorjaar van 2018.