De energietransitie loopt als een zonnetje. De zonnepanelen, de windturbines, en de elektrische auto’s zijn niet meer weg te denken uit het Nederlandse landschap. Daar zijn we dan dik tevreden mee, maar ondertussen vergeten we vaak wat thuis onze grootste vorm van energieverbruik is: warmte. Lekker warm douchen, aangenaam warme vloer. Leve het gas!
Tenminste, nog even dan, want over 25 jaar moet het definitief afgelopen zijn met de gasketel. Dan hebben we het niet meer over cv-ketels maar over warmtenetten - ondergrondse netwerken met warm water. Die gaan eenderde van ons land van warmte voorzien. Maar waarom worden die warmtenetten nu opgetuigd door een paar monopolistische bedrijven uit andere landen, die restwarmte gebruiken uit de fossiele industrie?
Want ondertussen gebeurt er op buurtniveau iets bijzonders. Verspreid door heel het land proberen burgers en lokale overheden deze monsterklus zelf tot een goed einde te brengen. En warempel, dat blijkt goedkoper, betrouwbaarder en niet te vergeten: duurzamer.
VPRO Tegenlicht kijkt mee met de pioniers die deze warmterevolutie van onderen proberen vlot te trekken. Kijk de aflevering met Engelse ondertiteling hier.
SustainaLab: Community initiatives
Praat mee over de Tegenlicht-uitzending: 'Gas eraf: Warmtenetten!'.
Programma en sprekers
VPRO Tegenlicht Meet Up: Buurtinitiatieven
Datum: Woensdag 11 juni, 12.00–14.00 (inclusief lunch)
Locatie: Amsterdam Law Hub, Nieuwe Achtergracht 164, 1018 WV Amsterdam
Taal: Nederlands
Tijdens deze Meet-up richten we ons op de juridische aspecten van bottom-up buurtinitiatieven. Hoe richt je juridisch een collectief warmtenet op? Met welke uitdagingen krijgen bewoners te maken bij het organiseren en besturen van collectieve energie-infrastructuur? Wat zijn de voor- en nadelen voor het individu en de buurt? Samen met de Amsterdam Law Hub, waar studenten en juridische wetenschappers van de Universiteit van Amsterdam samenwerken met sociale ondernemers en partners, duiken we in deze vragen vanuit een juridisch perspectief.
Tijdens het evenement kijken we fragmenten uit de documentaire en bespreken we deze met experts. Of je nu student bent, werkzaam in de sector, plannen hebt om een buurtinitiatief op te zetten, of gewoon geïnteresseerd bent in het onderwerp, dit is jouw kans om te leren, ervaringen te delen en te netwerken met anderen die zich inzetten voor een groenere toekomst!
Sprekers:
-
Daan Kuys, journalist en filmmaker bij VPRO Tegenlicht, en regisseur van de documentaire-aflevering.
-
Selma de Groot, Masterstudent Rechtsgeleerdheid aan de Universiteit van Amsterdam, gespecialiseerd in privaatrecht en eigendomsrecht. Selma gaat in op het juridische eigendom van gedeelde en schaarse hulpbronnen.
-
Stichting Startup Rechtswinkel, een door studenten gerund juridisch adviespunt, opgezet in samenwerking met AmsterDOEN. Ze presenteren hun werkwijze en geven advies over het opzetten van buurtinitiatieven, burgerinitiatieven en collectieve acties zoals warmtenetten.
-
Ilonka Marselis, strategisch adviseur coöperatieve warmte bij Energie Samen, de landelijke koepel- en belangenorganisatie van energiecoöperaties. Zij ondersteunen duurzame energie-initiatieven van burgers en lokale ondernemers met belangenbehartiging, diensten en kennis.
Deelname is gratis en er wordt lunch geserveerd. Het aantal plaatsen is beperkt, dus wees er op tijd bij!