Antwerpen: Trust me, I'm a journalist

Meet-up over de Tegenlicht aflevering 'Trust me, I'm a journalist

03 mei
Datum
3 mei 2023
Tijd
18:30 - 20:00
Locatie
Universiteit Antwerpen - Rodestraat 14 - gebouw R lokaal 201
Link
Meer informatie

over de aflevering

In de huidige overvloed aan informatie raakt de waarheid steeds verder uit zicht. Om greep te krijgen op een wereld waar tegengestelde versies van de werkelijkheid met elkaar strijden, zijn er steeds meer journalisten die nieuwe onderzoeksmethoden inzetten om de waarheid te achterhalen.

Eén van de pioniers op het gebied van Open Source Intelligence (OSINT) is onderzoeksjournalist Christiaan Triebert (Leeuwarden, 1991). Hij maakte naam bij onderzoekscollectief Bellingcat en is inmiddels doorgedrongen tot de top van de Amerikaanse journalistiek, The New York Times. Daar won hij afgelopen jaar met zijn team al twee keer de Pulitzerprijs, de hoogste journalistieke onderscheiding in de Verenigde Staten.

Wat betekent deze revolutie in de onderzoeksjournalistiek voor het achterhalen van de waarheid en het herstel van vertrouwen in de journalistiek? VPRO Tegenlicht spreekt Christiaan Triebert op de redactie van zijn krant The New York Times over de waarde van Open Source Intelligence (OSINT). Triebert: 'Ik hoop dat onze manier van onderzoek doen ervoor kan zorgen dat mensen weer meer vertrouwen krijgen in de media, en dat het kan dienen als een tegengif voor desinformatie.'

programma

Inleiding en nabespreking met Amra Dorjbayar.
Onze gastspreker en data journalist bij VRT Amra Dorjbayar leert ons hoe we kritisch naar het nieuws kunnen kijken en het fake news kunnen ontmaskeren.

Locatie

Universiteit Antwerpen stadscampus

Rodestraat 14 - gebouw R lokaal 201
2000 Antwerpen

Praktische informatie

Toegang is gratis.
Inschrijven is gewenst – niet verplicht: andre@masereelfonds.be 

locatie