Weert: Trust me I'm a journalist

Praat mee over de Tegenlicht-aflevering 'Trust me I'm a journalist'.

14 sep.
Datum
14 september 2023
Tijd
20:00 - 22:30
Locatie
Theater de Huiskamer
Link
Meer infromatie

over de aflevering

In de huidige overvloed aan informatie raakt de waarheid steeds verder uit zicht. Om greep te krijgen op een wereld waar tegengestelde versies van de werkelijkheid met elkaar strijden, zijn er steeds meer journalisten die nieuwe onderzoeksmethoden inzetten om de waarheid te achterhalen.

Eén van de pioniers op het gebied van Open Source Intelligence (OSINT) is onderzoeksjournalist Christiaan Triebert (Leeuwarden, 1991). Hij maakte naam bij onderzoekscollectief Bellingcat en is inmiddels doorgedrongen tot de top van de Amerikaanse journalistiek, The New York Times. Daar won hij afgelopen jaar met zijn team al twee keer de Pulitzerprijs, de hoogste journalistieke onderscheiding in de Verenigde Staten.

Wat betekent deze revolutie in de onderzoeksjournalistiek voor het achterhalen van de waarheid en het herstel van vertrouwen in de journalistiek? VPRO Tegenlicht spreekt Christiaan Triebert op de redactie van zijn krant The New York Times over de waarde van Open Source Intelligence (OSINT). Triebert: 'Ik hoop dat onze manier van onderzoek doen ervoor kan zorgen dat mensen weer meer vertrouwen krijgen in de media, en dat het kan dienen als een tegengif voor desinformatie.'

programma

Tijdens de Tegenlicht MeetUp Weert gaan we in gesprek met elkaar, in kleine groepen zodat je niet voor een volle zaal je verhaal hoeft te doen. We praten verder over de uitzending, maar vooral ook over de realiteit van alledag.

praktische informatie

De Tegenlicht Meet Up vindt plaats in Theater De Huiskamer en is gratis bij te wonen. Je moet je van tevoren wel aanmelden. De Meet Up begint om 20.00 uur en is rond 22.30 uur afgelopen. Je kunt live aanwezig zijn of online meekijken.

Tegenlicht Meet Up Weert
VPRO Tegenlicht onderzoekt op eigenzinnige wijze de (inter)nationale ontwikkelingen die de wereld van morgen vormgeven. De Tegenlicht Meet Up in Weert wordt georganiseerd door Bibliocenter en Theater De Huiskamer. We behandelen actuele onderwerpen die eerder zijn uitgezonden bij VPRO Tegenlicht. Iedere Meet Up zijn er lokale sprekers aanwezig. Voorafgaand aan elke spreker wordt er een kort fragment uit een eerdere Tegenlicht uitzending vertoond.

locatie