Workum: Rebranding Migration

Praat mee over de Tegenlicht aflevering 'Rebranding Migration'.

23 jan.
Datum
23 januari 2024
Tijd
19:30 - 21:00
Locatie
Kultuerhús Klameare
Link
Meer informatie

over de aflevering

Hoe kan Europa eruitzien als we migratie niet alleen als probleem maar ook als oplossing zien? VPRO Tegenlicht kijkt een maand lang naar een nieuw narratief over migratie. De migrant als gelukszaaier in plaats van gelukszoeker. En wat kunnen we leren van superdiverse steden waarin minderheden de meerderheid vormen?

In verschillende steden door Europa ontspruiten initiatieven van een jonge, gemixte generatie die verder denkt dan de nationale identiteit. Met sociale daadkracht, ondernemerschap en creativiteit laten zij zien dat migratie voor verrijking of noodzakelijke opschudding zorgt. Hun wereldbeeld en initiatieven gaan verder dan de stempel 'migrant' die ze vaak krijgen opgeplakt. Vormen zij een nieuwe samenleving waarin verder gedacht wordt dan ‘wij’ en ‘zij’? Wat voor parallelle netwerken hebben zij opgebouwd? En is de economie draaiende te houden zonder migranten?

programma

Op 23 januari organiseert De Uitkijkers in samenwerking met de Toerisme Alliantie Friesland (TAF) een Tegenlicht Meet-up over migratie en de kansen voor de horeca- en toerismesector. De avond is van 19:30 uur tot 21:00 uur in het Kultuerhús Klameare in Workum, naar aanleiding van de Tegenlicht-uitzending ‘Rebranding Migration’.

Tijdens deze bijeenkomst wordt er gekeken naar een alternatief perspectief op migratie, waarbij het niet alleen als een probleem wordt beschouwd, maar ook als een mogelijke oplossing voor Friesland.

We onderzoeken een nieuw verhaal over migratie, waarbij de migrant wordt gezien als een brenger van geluk in plaats van een zoeker naar geluk. Dit doen we zonder de ogen te sluiten voor de keerzijdes en negatieve effecten. Het onderzoek en de dialoog staan centraal. 

De focus wordt specifiek gelegd op Friesland en de Friese horeca- en toerismesector. Onder de sprekers bevinden zich Frank van het Reve, toerisme-ondernemer van Soal Beach Resorts, en Cees Riezebos, recreatie-ondernemer en raadslid in de Gemeente Sudwest Fryslan (verbonden aan de PVV). Met hen, en anderen, verkennen we de kansen en de uitdagingen.

De centrale vraag van deze bijeenkomst is: kan migratie een kans zijn voor de arbeidsmarktkrapte van de horeca- en toerismesector? Wees welkom, praat mee en kom met oplossingen!

locatie