Zuidhorn: De wegwerpmaatschappij

Praat mee over de Tegenlicht aflevering 'De wegwerpmaatschappij'.

10 apr.
Datum
10 april 2024
Tijd
19:00 - 21:30
Locatie
Bibliotheek Zuidhorn
Link
Meer info

over de aflevering

VPRO Tegenlicht duikt in deze prangende kwestie en volgt fanatieke burgers, avontuurlijke ondernemers, topontwerpers en megarecyclers die allen werken aan een wereld zonder wegwerptroep.

In deze uitzending onderzocht Tegenlicht het dilemma tussen design en duurzaamheid en de impact ervan op onze planeet. Maak je een product voor 100 jaar of voor 2 jaar? En zijn wij bereid om de echte prijs te betalen van zo een product dat 100 jaar meegaat?

programma

Nu de roep om duurzaamheid en het behoud van onze planeet steeds luider wordt, staan we voor een cruciale uitdaging: hoe repareren we onze kapotte consumptiemaatschappij?

Kom hierover meepraten tijdens deze Tegenlicht Meetup in Zuidhorn! Klimaatburgemeester van de gemeente Westerkwartier Sjors van Broekhuizen is onze gesprekleider deze avond.

In een tijdperk waarin we onze carbon footprint zo laag mogelijk willen houden, geeft het geen pas om ongebreideld consumeren. Hoe kunnen we transformeren van een consumptiemaatschappij naar een duurzame maatschappij?

We moeten een eind maken aan de enorme verspilling die de huidige consumptiemaatschappij met zich meebrengt, maar hoe krijgen we het voor elkaar? Kunnen ontwerpers hier een rol in spelen of zitten zij duurzaamheid alleen in de weg? En moeten we de verantwoordelijkheid bij de consument leggen? Is het na vlieg- en vleesschaamte niet tijd voor een goede portie productschaamte?

De aflevering is vanaf 1 oktober 2023 online te zien via: de wegwerpmaatschappij - VPRO

 

locatie