Alkmaar: Verbindende Vertellers

Praat mee over de Tegenlicht-aflevering 'Verbindende Vertellers'.

09 nov.
Datum
9 november 2023
Tijd
19:30 - 21:30
Locatie
De Alkenaer
Link
Meer informatie

over het programma

Op zoek naar zingeving
Steeds vaker hoor je dat mensen onder grote druk staan. In een tijd waarin depressiecijfers stijgen en het aantal online lifecoaches explodeert, worden we gedwongen om zelf op zoek te gaan naar richting in ons leven. Maar hoe ontdek je jouw eigen levensverhaal? Wat doe je als dat verhaal even zoek lijkt te zijn en hoe verbind je je daarin met anderen?

De trend van individualisering is al geruime tijd gaande en daarmee groeit de behoefte aan nieuwe verhalen die weer betekenis geven en het gevoel van verbondenheid bevorderen. Maar hoe vind je zingeving in een veranderende wereld? 

Vroeger kon men langs bij de priester of dominee om betekenis te geven aan het leven, maar de kerk is al jaren niet meer zo sterk in Nederland. Toch lijkt de zoektocht naar zingeving steeds essentiëler te worden en zien we de opkomst van een nieuwe evangelie: de maakbaarheid van geluk.
Maar is geluk een garantie voor een zinvol leven of kun je een zinvol leven leiden en tegelijkertijd ongelukkig zijn? Weet men nog het verschil tussen geluk en betekenis?

Tijdens de Tegenlicht Meet-up onderzoeken we bovenstaande vragen met filosofe Sabine Wassenberg en horen we verhalen van mensen met verschillende achtergronden. Allen zijn op zoek naar de betekenis van het leven en proberen daar op hun eigen manier vorm aan te geven. 

Moderator: Bahram Sadeghi

Bahram Sadeghi werkt als freelance regisseur en presentator. Daarnaast schrijft Sadeghi voor verschillende landelijke bladen en is hij debatleider voor onder meer Pakhuis de Zwijger in Amsterdam. Eerder presenteerde hij de Tegenlicht Meet-up in Hal 25 dit jaar.

Filosoof Sabine Wassenberg

Schrijfster van het boek De Zoon van de Gazelle, een hertaling van een 12e -eeuwse Islamitische parabel die zich afspeelt op een onbewoond eiland waar één man zijn filosofische zoektocht doormaakt. Ze begeleidt filosofische gesprekken met kinderen, jongeren en volwassenen, om iedereen vertrouwd te maken met filosoferen.

Sprekers:

  • Lou Niestadt – schrijver van o.a. ‘pockets vol met Joy’ en ‘Less is Luxe’
  • Emma Hafkamp – GZ Psycholoog, coach, yogatherapeut en host van de podcast: Lichter leven
  • Sefanja Brons – Jongerenwerker bij Youth for Christ Nederland
  • Brian de Hond – co-founder van Stichting Levensportret

De entree is gratis, reserveren is wel noodzakelijk.

 

 

locatie