Apeldoorn: De prijs van AI

Praat mee over de Tegenlicht-uitzending 'De prijs van AI'

28 jun.
Datum
28 juni 2023
Tijd
19:00 - 22:00
Locatie
Theater & Congres Orpheus
Link
Meer informatie

over de aflevering

Achter de creatieve mogelijkheden van AI schuilt een realiteit van extractie en uitbuiting op industriële schaal, met grote gevolgen voor de aarde en de mens.  We staan zelden stil bij de grondstoffen die nodig zijn om deze technologie te voeden en draaiende te houden. De ware kosten van AI worden door Silicon Valley liefst buiten beeld gehouden. Het heeft liever dat we spreken over onze documenten ‘in de cloud’ en niet ‘in een stroom slurpende blokkendoos op een industrieterrein.’   

VPRO Tegenlicht gebruikt de mogelijkheden van AI om te verbeelden waar Silicon Valley liever niet heeft dat u naar kijkt, en spreekt met mensen die zich bezighouden met het ontleden van de wereldwijde AI-industrie. Met onder meer een portret van de ‘kritische cartograaf’ Vladan Joler die de AI-gestuurde wereld achter onze schermen in kaart brengt.

programma

Spreker tijdens deze Meet Up:

Prof. Vladan Joler: Vladan zit in de VPRO Tegenlicht uitzending De prijs van AI. In het dagelijks leven is hij professor bij de Universiteit Novi Sad in Servië. Daarnaast is hij een kritische cartograaf en brengt op spectaculaire wijze de AI-gestuurde wereld achter onze schermen in kaart.

Leon Dohmen: 'De vraag is niet óf we een bepaalde innovatie willen in onze samenleving, maar hóe beschaafd we die willen!' Leon Dohmen is bestuurslid van de Vereniging Register voor Informatici voor de portefeuille permanente educatie en voorzitter van de special interest group Onderzoek en Onderwijs ICT bij de Koninklijke Nederlandse Vereniging van Informatieprofessionals. Samen met vertegenwoordigers van de politiek, overheid, wetenschap, belangenverenigingen en bedrijfsleven houdt de special interest group zich bezig met het spanningsveld tussen digitalisering en (aantasting van) grondrechten van mensen.

Jens van der Weide: Jens van der Weide is hoofdredacteur van Babel, hét magazine voor de Faculteit der Geesteswetenschappen (FGw) van de Universiteit van Amsterdam. Babel wordt gemaakt voor en door studenten van de FGw. Jens schreef De moderne Mechanische Turk: de verscholen uitbuiting achter artificiële intelligentie.

Het programma van woensdag 28 juni 2023 is als volgt:

19.00 uur: Inloop met gratis koffie en thee

19.30 uur: Start van de Meet Up / Sprekers

21.00 uur: Vragen van en dialoog met het publiek

21.30 uur: Afsluiting en nazit

locatie