Apeldoorn: Maak 't simpel!

Praat mee over de Tegenlicht-uitzending 'Maak 't simpel!'

20 sep.
Datum
20 september 2023
Tijd
19:00 - 22:00
Locatie
Theater & Congres Orpheus

over de aflevering

Doet complexiteit ons de das om? Is Nederland onbestuurbaar aan ‘t worden? Van toeslagenaffaires tot woningentekort en van erfpacht tot uitvoeringsorganen. Noem een overheidsdossier en het zit muurvast. Waar de meeste vingers wijzen naar de politiek wordt de echte reden niet vaak genoemd. We hebben het allemaal te complex gemaakt. 
 
VPRO Tegenlicht kijkt mee met vastgelopen dossiers waarin de overheid zelf niet meer weet wat ze doet, tuurt meewarig uit over een Afsluitdijk waarvan de complexe renovatie langer gaat duren dan de bouw zélf ooit kostte en bladert mee in documentbestanden van burgers die de dupe zijn van overmatig complexe overheidsregels. Wat gebeurt er als we er niet met z’n allen in slagen om te ‘ont-compliceren’? Is het überhaupt nog wel mógelijk om de vele impasse-kwesties te versimpelen? 
 
Schrijver Ilja Leonard Pfeijffer en een parade aan vindingrijke burgers komen tot verrassende visies en oplossingen.

programma

Wat gebeurt er als we er niet met z’n allen in slagen om te ‘ontcompliceren’? Is het überhaupt nog wel mogelijk om de vele kwesties rondom de toeslagenaffaire, stikstof en gaswinning te versimpelen?

Deze en andere vragen staan centraal op onze VPRO Tegenlicht Meet Up 055 van woensdag 20 september 2023 in Theater & Concert Orpheus, Restaurant O55.

Dat doen we met: 

  • Albert Jan Kruiter, onderzoeker bij www.publiekewaarden.nl, over ongewenste en onverwachte effecten van beleid, hoe goed de bedoelingen ook zijn die eraan ten grondslag liggen,
  • Jetske van Oosten, schrijver, impactontwerper, adviseur en programmamaker voor een meer geïntegreerde manier van denken en handelen, dwars door sectoren en domeinen heen,
  • Een panel van Apeldoornse ervaringsdeskundigen op het gebied van complexe regelgeving en onhandige bureaucratie, waaronder Ben Bloem, oud- wethouder en raadslid en Marco Betman, initiatiefnemer Stichting Zwerfjongeren Apeldoorn

En met jou!

Het programma van woensdag 20 september 2023
19.00 uur:      Inloop met koffie of thee
19.30 uur:      Start van de Meet Up - Sprekers
20.30 uur:      Korte pauze
20.45 uur:      Panelgesprek en discussie met het publiek
21.30 uur:      Afsluiting en nazit

Naast een kleine bijdrage in de kosten vragen we om een vrijwillige donatie! Op die manier kunnen we onze sprekers een reiskostenvergoeding, een drankje en een bedankje aanbieden. Kaartjes (incl. koffie en thee) zijn te reserveren via http://meetup055.eventbrite.com. Als je liever geen gebruik maakt van Eventbrite of als je echt gratis kaartjes nodig hebt, kun je via benbuitenhuis@icloud.com een plek reserveren. 

locatie