Apeldoorn: Verbindende vertellers

Praat mee over de Tegenlicht-uitzending 'Verbindende vertellers'

24 jan.
Datum
24 januari 2024
Tijd
19:00 - 21:30
Locatie
Theater & Congres Orpheus
Link
Meer informatie

over de aflevering

Steeds vaker hoor je dat (jonge) mensen onder grote druk staan. Want als je niet geslaagd bent voor een bepaalde leeftijd, dan heb je gefaald in het leven. Maar wat is “geslaagd zijn in het leven”? Is dat gelukkig zijn of het hebben van een betekenisvol leven?

In deze nieuwe aflevering gaat Tegenlicht langs bij mensen van verschillende generaties die ieder op zoek zijn naar de betekenis van het leven en daar op hun eigen manier vorm aan proberen te geven.

Vroeger kon men langs bij de priester of een dominee om betekenis te geven aan het leven, maar de kerk is al jaren niet meer zo sterk in Nederland. Toch lijkt de zoektocht naar geluk en zingeving steeds essentiëler te worden. We zoeken massaal naar mentale hulp - van psycholoog of psychiater, tot antidepressiva en microdosing. Tegelijkertijd zien we de opkomst van een nieuwe evangelie: de maakbaarheid van geluk.

Hadden we tien jaren geleden influencers over de laatste trends qua mode, kunst en cultuur, worden sociale media nu ook ingezet om betekenis en vorm te geven aan ons eigen leven. Maar is geluk een garantie voor een zinvol leven of kun je een zinvol leven leiden en tegelijkertijd ongelukkig zijn. Weet men nog het verschil tussen geluk en betekenis?

programma

De VPRO Tegenlicht Meet Up 055 vindt plaats in Café - Restaurant O55 van Theater & Concert Orpheus Churchillplein 1, 7314 BZ Apeldoorn. Restaurant O55 heeft een eigen entree aan de voorkant van het pand (zijde Loolaan).

Het programma van woensdag 24 januari 2024 is als volgt:

19.00 uur: Inloop (koffie en thee inbegrepen)

19.30 uur: Start van de Meet Up / Sprekers / vragen ter verduidelijking

20.30 uur: Pauze (Koop uw drankje aan de bar)

21.00 uur: Discussie en dialoog

21.30 uur: Afsluiting en nazit

Dat doen we met: 

Zwanine Siedenburg, Zwanine zit in de uitzending Verbindende vertellers en is drugspastor. Ze organiseert verschillende projecten op het sociaal maatschappelijk dienstverlenend terrein. Een van haar projecten is het liefdesmaal. Op verzoek brengt ze groepen mensen bij elkaar die elkaar anders niet zouden ontmoeten. In een veilige, gezellige sfeer spreken zij met elkaar over de problemen die zijn in de stad ervaren en werken naar oplossingen.

Prof. Dr. Gerben Westerhof, Gerben is vakgroepvoorzitter psychologie, gezondheid en technologie aan de Universiteit van Twente. Hij doet onderzoek in narratieve psychologie en technologie. Hij bestudeert hoe persoonlijke verhalen bijdragen aan de levensloopontwikkeling van identiteit, geestelijke gezondheid en welbevinden. Theorieën uit de positieve psychologie en gerontologie dragen bij aan een beter inzicht in de rol van verhalen. Technologie ondersteunt mensen in het maken en delen van verhalen over hun leven, zoals in digitale levensboeken of in online therapie.

Samenspraak Apeldoorn, De mensen van stichting Samenspraak Apeldoorn zetten zich in om Apeldoorners met elkaar in dialoog te brengen. Hun overtuiging: overal waar mensen elkaar ontmoeten en met elkaar in gesprek gaan, worden muren afgebroken en ontstaat er meer onderling begrip. Zo wordt de stad iedere keer een klein beetje mooier! De dialoog vormt daar een belangrijk middel in.

Vrijwilligers bij Samenspraak zorgen tijdens onze Meet Up voor een interactieve en enerverende bijdrage. Bekijk de website www.samenspraakapeldoorn.nl voor meer informatie en lees over de laatste ontwikkelingen.

Moderatie: Nicole Plas.

 

locatie