Apeldoorn: Wegwerpmaatschappij

Praat mee over de Tegenlicht-uitzending 'De wegwerpmaatschappij'

27 mrt.
Datum
27 maart 2024
Tijd
19:00 - 21:30
Locatie
Theater & Congres Orpheus
Link
Meer informatie

over de aflevering

Nu de roep om duurzaamheid en het behoud van onze planeet steeds luider wordt, staan we voor een cruciale uitdaging: hoe repareren we onze kapotte consumptiemaatschappij? In oktober dook VPRO Tegenlicht in deze prangende kwestie en volgde fanatieke burgers, avontuurlijke ondernemers, topontwerpers en megarecyclers die allen werken aan een wereld zonder wegwerptroep. De uitzending de wegwerpmaatschappij is terug te zien via deze link.

programma

De VPRO Tegenlicht Meet Up 055 vindt plaats in Café - Restaurant O55 van Theater & Concert Orpheus Churchillplein 1, 7314 BZ Apeldoorn. Restaurant O55 heeft een eigen entree aan de voorkant van het pand (zijde Loolaan).

Het programma van woensdag 27 maart 2024 is alsvolgt:

19.00 uur: Inloop met koffie of thee

19.30 uur: Start van de Meet Up - Sprekers

20.30 uur: Korte pauze

20.45 uur: Sprekers en discussie/dialoog met het publiek

21.30 uur: Afsluiting en nazit

Dat doen we met: 

  • Jeroen van den Eijnde, procuctontwerper (ArtEZ) en designhistoricus (Universiteit Leiden). Sinds 1994 publiceert Jeroen artikelen en boeken over design in het algemeen en over ontwerponderwijs in het bijzonder. Hij promoveerde op zijn onderzoek Het huis van IK. over ideologie en theorie in het Nederlandse vormgeving onderwijs.
  • Frank Stiksma, onderzoeker en lector aan de hogeschool Saxion, School of Commerce en Entrepeneurship. Wat is nodig en wat moet er gedaan worden om wasmachines een langere levensduur te geven? Wat leren we hiervan voor ten aanzien van de transitie van elektronisch afval naar een circulaire economie?
  • Spoken Brothers. Met hun unieke spoken word performances belichten de Apeldoornse broers Ferrucci en Chefrany Laitenu emoties, gevoelens en gedachten, die anders onuitgesproken zouden blijven. Woorden die zij op papier zetten en uitspreken, onthullen vaak onbekende gedachten en gevoelens. Spoken Brothers nodigen het publiek uit om stil te staan bij een onderwerp en te voelen wat het voor hen betekent.
  • Tiphaine Bresser, kartrekker en frontvrouw van Stichting Zero Waste Apeldoorn, lid van het organisatieteam Zero Waste (Week) Apeldoorn en coördinator opruimteam Sprengenpark.

Moderatie: Frédérique Arnold.

Over Meet Up 055:

Meet Up 055 is een Apeldoorns inwonersinitiatief en organiseert regelmatig bijeenkomsten over regionale maatschappelijk relevante thema’s, bijvoorbeeld naar aanleiding van recente VPRO Tegenlicht uitzendingen. Het doel is om een breed publiek kennis te laten maken met het betreffende thema en met elkaar hierover in dialoog te gaan. Meet Up 055 wordt mede mogelijk gemaakt door Theater & Concert Orpheus, Stichting Samenspraak en een subsidie van de gemeente Apeldoorn.

locatie