Bredevoort: Rebranding migration

Praat mee over de Tegenlicht aflevering 'Rebranding migration'.

03 nov.
Datum
3 november 2023
Tijd
20:00 - 22:00
Locatie
Koppelkerk Koppelstraat 35 Bredevoort, 7126 AG Nederland
Link
Reserveer nu

over de aflevering

Hoe kan Europa eruitzien als we migratie niet alleen als probleem maar ook als oplossing zien? VPRO Tegenlicht kijkt een maand lang naar een nieuw narratief over migratie. De migrant als gelukszaaier in plaats van gelukszoeker. En wat kunnen we leren van superdiverse steden waarin minderheden de meerderheid vormen?

In verschillende steden door Europa ontspruiten initiatieven van een jonge, gemixte generatie die verder denkt dan de nationale identiteit. Met sociale daadkracht, ondernemerschap en creativiteit laten zij zien dat migratie voor verrijking of noodzakelijke opschudding zorgt. Hun wereldbeeld en initiatieven gaan verder dan de stempel 'migrant' die ze vaak krijgen opgeplakt. Vormen zij een nieuwe samenleving waarin verder gedacht wordt dan ‘wij’ en ‘zij’? Wat voor parallelle netwerken hebben zij opgebouwd? En is de economie draaiende te houden zonder migranten?

programma

Tijdens de Meet Up in de Koppelkerk worden fragmenten uit de documentaire als uitgangspunt genomen bij het bespreken van arbeidsmigratie. Wat betekent dit voor Nederland en voor onze regio in het bijzonder?

Behalve deze vragen komen ook andere thema’s aan bod, zoals verwevenheid van arbeidsmigranten in onze samenleving, de (on)zichtbaarheid van migratie/migranten in onze regio, en de grensoverstijgende kwestie die arbeidsmigratie óók is. De documentaire ‘Rebranding Migration’ werpt een verrassend positief licht op migratie en de kansen die daaruit voortvloeien. De mooie dingen die uit arbeidsmigratie ontstaan komen ook zeker aan bod tijdens de avond.

De Meet Up vindt plaats op 3 november 2023 om 20:00 uur bij de Koppelkerk in Bredevoort. Interessante gasten met regionale binding laten hun licht schijnen op eerdergenoemde onderwerpen. Tijdens deze avond gaan de gasten met het publiek in gesprek over ontwikkelingen rondom arbeidsmigratie in het algemeen én in onze directe omgeving.

De gasten van deze avond zijn:
Peter Hinze, burgemeester van Emmerich. Hij is nauw betrokken bij vraagstukken rond arbeidsmigranten, met name ook in het kleine grensverkeer. Chantal te Pas, algemeen directeur Euro Planit Personeelsdiensten (uitzendbureau) en Esther van Lent, directeur Fides (uitzendbureau) kennen de dagelijkse praktijk van werven en inzetten van arbeidsmigranten. Peter Schildkamp, gemeente Enschede, is mede trekker van het Interreg Project Euregionaal Netwerk Arbeidsmigranten.

Heeft u zelf contact met arbeidsmigranten. Ben u arbeidsmigrant (en ziet u uzelf zo)? Bent u gewoon nieuwsgierig naar deze andere kijk op de zaak? Praat mee!

locatie