Deventer: De kracht van Afrika (avond)

Praat mee over de Tegenlicht-aflevering 'De kracht van Afrika'

02 mrt.
Datum
2 maart 2023
Tijd
19:30 - 21:30
Locatie
Bibliotheek Deventer, theaterzaal, Stromarkt 18, Deventer
Link
Meer informatie

Over de aflevering

Over ongeveer vijftig jaar heeft Afrika niet alleen de grootste groep jonge consumenten, maar ook de grootste arbeidsmarkt in handen. En er is een enorme potentie voor het ontwikkelen van groene energie. Hoog tijd dus voor een andere kijk op het Afrikaanse continent. Wat is er allemaal mogelijk als Afrika als een groot machtsblok zou opereren? 

In het nieuwe Afrika zullen zich nieuwe regio’s vormen. Sommige regio's richten zich op handel, IT en financiële dienstverlening, andere regio's zullen zich richten op de exploitatie van grondstoffen en de productie van goederen.

Redenen genoeg om de toekomst vol vertrouwen tegemoet te zien, vindt de Kameroense politiek-filosoof Achille Mbembe: ‘Over zo’n dertig jaar is de Afrikaanse bevolking verdubbeld. Als je nieuwe consumenten zoekt, is dit de laatste groeimarkt van het kapitalisme.'

Programma

Deze Meetup wordt vooraf gegaan door een filosofiecafé Deventer op donderdagavond 23 februari. Naar aanleiding van de visie van politiek filosoof Achille Mbembe filosoferen we over grenzen als erfenis uit de koloniale tijd en mogelijk achterhaalde beperking van de mens in zijn mogelijkheden. Zie de agenda van www.filosoferenindeventer.nl voor meer informatie.

Tegenlicht Meetup Deventer wil bijdragen aan kritisch denken en constructief samenleven. Meetup-bijeenkomsten worden georganiseerd naar aanleiding van uitzendingen van VPRO Tegenlicht. In tegenstelling tot vele andere meetups werken wij niet met externe sprekers, maar met betrokken geïnteresseerden en (ervarings)deskundige in het aanwezige publiek. Daardoor is er maximale ruimte voor uitwisseling van gedachten en het ontmoeten van andere geïnteresseerden. We starten om 19.30 uur met het bekijken van de volledige documentaire. Om 20.30 uur start de discussie. Wil je alleen aansluiten bij de discussie, ook dan ben je van harte welkom. Reserveer ook dan je plek met een Eventbriteticket. In de discussie gaan we met de aanwezigen onderzoeken wat dit onderwerp voor onszelf en onze directe omgeving betekent.  Je bent van harte uitgenodigd. Je kunt je aanmelden via Eventbrite.

Voor mensen die ‘savonds liever niet de straat opgaan is er op donderdagochtend 2 maart een ochtend meet up over dit onderwerp. De ochtend meet up wordt uitgevoerd door een medewerker van bibliotheek Deventer. Zie betreffend evenement op  de agenda van bibliotheek Deventer en www.filosoferenindeventer.nl voor aanmelding. Tegenlicht Meetup Deventer is een initiatief van - en wordt in de avond begeleid door filosoof Trees Schopman (www.filosofischepraktijkdeventer.nl).

Link Eventbrite: https://www.eventbrite.nl/e/546293256837  

 

locatie