Deventer: Samen grijs worden

Praat mee over de Tegenlicht-aflevering 'Samen grijs worden'

02 nov.
Datum
2 november 2023
Tijd
10:30 - 12:30
Locatie
de Bibliotheek Centrum - theaterzaal, Stromarkt 18 7411Pk Deventer
Link
meer informatie

over de aflevering

VPRO Tegenlicht gaat op zoek naar denkers en doeners die niet wegduiken voor de grijze golf van morgen.

Nederland staat aan de rand van een grijze golf. Als er niks veranderd is in 2040 een derde van de bevolking grijs, zorgbehoevend en op zoek naar een passende woonvorm. De huidige generatie ouderen laat zich al niet meer wegstoppen in grote centra aan de rand van de stad. Overal in het land ontstaan alternatieve ideeën en voorbeelden van hoe we beter en langer thuis kunnen wonen.

Zo leven in het Knarrenhof ouderen samen in hof, ieder in een eigen aangepast huis. Het meergeneratiehuis geeft ouderen de mogelijkheid om dicht bij familie te wonen, in een eigen woonruimte. Een onderliggend uitgangspunt karakteriseert de nieuwe ouderenzorg: zelfstandig zolang het kan.

Veel ouderen leven het liefst zo lang mogelijk voor zichzelf in hun vertrouwde - ruime - afbetaalde huis. Dat is alleen lang niet altijd mogelijk, doordat de woning ontoegankelijk wordt en zorg ver weg is.

In de aflevering 'Samen grijs worden' zie je mensen die alternatieve woonvormen bedenken en onderzoeken hoe technologie kan helpen om langer zelfstandig te wonen. Het is tijd om anders te kijken naar de ouderenzorg.

programma

Tegenlicht Meetup Deventer wil bijdragen aan kritisch denken en constructief samenleven. Meetup-bijeenkomsten worden georganiseerd naar aanleiding van uitzendingen VPRO Tegenlicht.

Samen bekijken we de aflevering en starten vervolgens de discussie waarin we met de aanwezigen samen onderzoeken wat de consequenties van dit onderwerp voor ons zijn. Aanmelden is niet verplicht maar wordt wel gewaardeerd.

Zelf een bijdrage doen?
Heb je zelf ideeën over thema's, onderwerpen die je graag onder de aandacht wilt brengen? Mail dan naar Marktmeesters@bibliotheekdeventer.nl t.a.v. Wilma Achtereekte.

locatie