Salland: Internationale vrouwendag

Praat mee over de Tegenlicht: 'Waarom IJsland het beste land is voor vrouwen - ja, én mannen'

09 mrt.
Datum
9 maart 2024
Tijd
10:30 - 12:30
Locatie
Ut Huus, Jan Schamhartstraat 5, Olst
Link
Meer informatie

over de aflevering

IJsland prijkt al vele jaren bovenaan internationale lijsten als het gaat om gendergelijkheid. Regisseur Esmée van Loon bezoekt het eiland tijdens een historische 'kvennafrí' (vrouwenstaking) om te ontdekken wat Nederland kan leren van de IJslanders op het gebied van gendergelijkheid. Samen met de first lady van IJsland, Eliza Reid, onderzoekt ze het geheim van 'sprakkar,' een IJslands woord dat staat voor bijzondere, sterke vrouwen. Ligt het geheim in apps zoals Heima, waarmee eerlijke taakverdeling in huis wordt bevorderd? Of in vrouwelijk leiderschap in de politiek, dat heeft geresulteerd in gelijk ouderschapsverlof? Of is het vooral hun strijdlust en bereidheid om collectief in actie te komen?

programma

Internationale Vrouwendag

Op 9 maart vieren we Internationale Vrouwendag aan de hand van een vol en veelzijdig cultureel programma. Vanaf 15.00 uur gaan de deuren open voor alle vrouwen uit Olst, Wijhe en omgeving.

Middagprogramma

Beauty Verhalen Salon van Female Economy, (theatergezelschap van Adelheid Roosen)

Vlij je neer en sluit je ogen. Onder het genot van een handmassage, afgesloten van de buitenwereld, geven nabije buren en verre onbekenden hun intieme verhaal prijs. Deze rondreizende audio-installatie onthult aangrijpende nieuwe portretten, van het Brusselse Molenbeek tot Slotermeer in Amsterdam, verzameld via één-op-één gesprekken in deze verschillende wijken.

Living Library

Ga in gesprek met 5 vrouwen uit Olst-Wijhe die op hun eigen manier voor beweging zorgen!

Workshop theater

We zetten onze dromen in het licht. Doe je mee? 

Tegenlicht Meet-up

Ga onder begeleiding in groepsgesprek over gelijkheid tussen vrouwen en mannen.

Bal Modern (30 minuten)

Voor Bal Modern is het niet van belang of je geen of veel danservaring hebt. Het gaat vooral om het dansplezier. We leren gezamenlijk een aantal eenvoudige dansbewegingen aan, die door herhaling en afwisseling een geheel worden. Op ritmische en swingende muziek maken we er samen een feestje van.

Avondprogramma

In de avond wordt er eten geserveerd door de mannen-kookclub die in de middag ploeterend voor alle vrouwen iets lekkers gaat bereiden. We sluiten de avond om 20.30 uur ‘al bewegend’ met elkaar af.

Kosten

Pay what you can (op de dag zelf)

Aanmelden

Hoeft niet, maar is wel wenselijk.

Tip

Kom lekker het hele programma volgen!

Deze dag wordt mede mogelijk gemaakt door ut Huus, Het Nut Olst-Wijhe, Bibliotheek Salland en natuurlijk alle fantastische vrouwen die straks aanwezig zijn op deze Vrouwendag-viering!

locatie