Groningen: Dwarse scheepsbouwers en de technische maakindustrie

Praat mee over de Tegenlicht-uitzending 'Dwarse scheepsbouwers

29 mei
Datum
29 mei 2024
Tijd
19:00 - 21:30
Locatie
Hotel Faber 123 Meint Veningastraat Grote Zaal 9601 KE Hoogezand
Link
Meer informatie

over de aflevering

Ooit maakten we alles in Europa, maar na decennia van globalisering en internationale competitie zijn er veel industrieën verdwenen. Want waarom dingen hier maken als het ergens anders op de wereld goedkoper kan? Toch houdt de Nederlandse scheepsbouwer Royal Bodewes al meer dan tweehonderd jaar het hoofd boven water. Hoe doen ze dat? En hoe zien ze de toekomst van de maakindustrie?

programma

Agenda

17:00 - 18:30 

Diner vooraf mogelijk!

Vanaf 17 uur bent u bij hotel Faber welkom voor het Boot-Water-Boem diner-arrangement, speciaal voor deze Meet Up. Het diner is voor eigen rekening, kosten €24,57 pp. Reserveren is noodzakelijk via hotel Faber: 0598 393 336 of info@hotelfaber.nl. Boot-Water-Boem bestaat uit een amuse van het huis en keuze uit vlees (biefstuk medaillons met cognac roomsaus, gebakken aardappelen, frites , groenten en rauwkost), vis (verse filet van de afslag, gebakken aardappelen, frites, groenten en rauwkost) of vegetarisch (gnocchi met groenten, kruidensaus en rauwkost).

18:30 - 19:00

Inloop Meet Up

19:00 - 21:30

Sprekers en met elkaar in gesprek. Namen sprekers volgen

Nienke Bodewes

Opwarmer: het familiebedrijf Bodewes.

Gesprekthema 1: Vaklui van eigen grond, een fata morgana of stip aan de horizon? Gespreksthema 2: Alle hens aan dek voor de technische maakindustrie in de regio. Wie vaart er mee?

21:30 - 22:00

Nazit (naar wens) 

Met veel plezier nodigen wij u uit voor onze tweede Meet Up over de VPRO Tegenlicht uitzending Dwarse Scheepsbouwers. Dwarse Scheepsbouwers is een prachtig en indringend portret van het Hoogezandster familiebedrijf Royal Bodewes, dat al 200 jaar in weer en wind stand houdt, óók tegen de moordende internationale concurrentie.

In de tweede Meet Up gaan we gezamenlijk in gesprek over een nationale ontwikkeling die vaart maakt: hoe zorgen we ervoor dat de technische maaksector in zijn geheel een steviger basis en toekomst krijgt in ons land, om te beginnen in onze eigen regio Groningen?

Het reilen en zeilen van scheepsbouwer Bodewes vormt deze avond onze rode draad. Wij verzoeken u daarom zélf de Tegenlichtuitzending Dwarse Scheepsbouwers (terug) te kijken. De uitzending én boeiende achtergrondinformatie (zoals de special over Industriepolitiek in 'Verhalen bij dit thema') vindt u hier: https://www.vpro.nl/programmas/tegenlicht/kijk/afleveringen/2024-2025/dwarse-scheepsbouwers.html

Genodigden voor deze Meet Up zijn bedrijven en toeleveranciers uit de Groninger technische maaksector, partners zoals onderwijsinstellingen, arbeidssector, politiek en overheid, én ‘last but not least’ andere geïnteresseerden in deze historische industrietak waar we als noorderlingen bijzonder trots op mogen zijn.

We beginnen met een kort gesprek met Nienke Bodewes, projectmanager bij Bodewes, over het eigen familiebedrijf. Aan de hand van fragmenten gaan we vervolgens in gesprek over twee thema’s die door een spreker worden ingeleid. Namen van de sprekers volgen nog, maar suggesties zijn welkom!

 

Thema 1: Vaklui van eigen grond, een fata morgana of stip aan de horizon?

Vakmensen voor de technische maakindustrie zijn vrijwel niet te vinden in eigen land. Bodewes is volledig afhankelijk van vaklieden uit landen als Litouwen, India en Oekraïne. Waarom lukt het ons maar niet om jongeren enthousiast te krijgen voor de techniek? Is dat tij te keren, of is dat een illusie? Of is er hoop?

Thema 2: Alle hens aan dek voor de technische maakindustrie. Wie vaart er mee?

Of je nou op zee onderweg bent, of op land een schip bouwt: de technische maaksector drijft op teamwerk. Wie een sector wil versterken moet óók onderling samenwerken. Op meerdere terreinen. Om te beginnen regionaal. Tegelijkertijd is er die moordende concurrentie. Waar liggen kansen? En hoe organiseer je die als tijd (veel) geld is en menskracht schaars?

Wilt u meepraten over een hoopvolle toekomst voor de regionale technische maakindustrie? Reserveer dan hier uw gratis plaats. Als u al hebt gereserveerd en toch niet kunt komen, dan horen we dat graag zsm via een mail naar tegenlicht050@gmail.com

Voorafgaand aan de Meet Up kunt u op eigen kosten dineren bij Hotel Faber. Reserveren is noodzakelijk! Zie voor meer informatie het programma.

Wij hopen u 29 mei te mogen ontvangen!

Met groet,

Reina Boels (Meet Up Winschoten), Coen Ronde (Meet Up Stadskanaal) en Henk Kinds en Liesbeth Stoker (Meet Up 050) in samenwerking met Martijn Beunk van Royal Bodewes

Wij organiseren de gratis toegankelijke Tegenlicht Meet Ups als vrijwilligers, in warm contact met de VPRO. Een vrije - cash - gift na afloop van deze Meet Up waarderen we zeer. Uw consumpties zijn voor eigen rekening.

locatie