Haarlem: Naomi Klein en de ruk naar rechts

Praat mee over de meet up met het thema 'Naomi Klein en de ruk naar rechts'

11 jun.
Datum
11 juni 2024
Tijd
20:00 - 22:30
Locatie
Lange Herenvest 122 2011 BX Haarlem
Link
Meer informatie

Programma

Aan de vooravond van de Europese verkiezingen spreekt VPRO Tegenlicht Naomi Klein op zoek naar inspiratie voor de politieke toekomst. Aanleiding is haar nieuwste boek ‘Dubbelganger’, waarin Klein de  wereld van complotdenkers en extreemrechts ontrafelt aan de hand van een bizarre persoonsverwisseling in haar eigen leven. Namelijk die met Naomi Wolf. ‘Andere Naomi’ begon als feministisch denker, maar is nu regelmatig terug te zien in de ‘war room’ van Steve Bannon, voormalig politiek strateeg van Donald Trump. 

Wat heeft Bannon Wolf te bieden dat de progressieve beweging nalaat? Hoe kan het dat de woorden die de (inmiddels internationale) rechts-nationalistische beweging gebruikt zoveel lijken op die van de progressieven, terwijl hun toekomstvisie zo anders is? 

Het is alsof ‘andere Naomi’ en vele andere extreemrechtse complotdenkers in een spiegelwereld leven. Een wereld die lijkt op de werkelijkheid, maar haar vervormt.

In de aflevering verkent Klein die spiegelwereld, aan de hand van een aantal fragmenten. We zien een wereld waarin we onszelf graag presenteren als ‘perfect brand’, als voorvechter van onze identiteit, of als bekvechtende toetsenbordstrijder. We zijn onszelf, maar net anders, net een beetje vervormd. 

Naar dat spiegelbeeld kijken we, betoverd. We perfectioneren ons merk, maar hebben weinig antwoorden op de grote uitdagingen van het moment. Klimaatverandering, groeiende ongelijkheid, bestaansonzekerheid zelfs voor werkenden, toenemende migratie, woningnood, en fikse crises in de zorg en het onderwijs. 

Wat is er nodig om wel een positieve toekomst vorm te geven? Volgens Klein moeten we het antwoord zoeken bij bewegingen die collectief actie ondernemen. Die staan voor (in de woorden van Bernie Sanders): ‘Not me, us’.

We gaan deze avond in gesprek met de volgende sprekers:

Jelle van Buuren is universitair hoofddocent aan de Universiteit van Leiden. Hij onderzoekt o.a. complottheorieën, extreemrechts, nieuwe protestbewegingen en anti-institutionele bewegingen.

Mea Dols de Jong is actrice, filmmaakster en regisseur van de VPRO Tegenlicht-aflevering ‘Naomi Klein en de ruk naar rechts’

Yasmin Ait Abderrahman is Voorzitter van FNV Young & United en lid van de Sociaal-Economische Raad SER)

Gespreksleider van deze avond is:

Stan Katee, Directeur-generaal Werk bij het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

LIVESTREAM
Je kunt onze livestreams gratis volgen op het Youtube-kanaal van de meet up locatie de Pletterij en na afloop zijn ze ook als podcast terug te luisteren via Spotify, Apple Podcasts en Youtube.

 

locatie