Oss: Welkom in het symbioceen

Praat mee over de Tegenlicht-aflevering 'Welkom in het Symbioceen'

11 apr.
Datum
11 april 2023
Tijd
20:30 - 21:45
Locatie
Cultuurpodium Groene Engel
Link
Meer informatie

over de aflevering

Het is de hoogste tijd voor een transformatie naar het Symbioceen: een tijdperk waarin mens, natuur en technologie samen een nieuwe balans creëren. VPRO Tegenlicht gaat op zoek naar een nieuw bio-evenwicht met Glenn Albrecht, Jalila Essaïdi en Lucas De Man.

Wat kunnen we leren van de natuur? Hoe kunnen wij welwillend zijn tegenover de natuur? Tegenlicht spreekt met milieufilosoof Glenn Albrecht over een nieuw tijdperk dat ons te wachten staat: het Symbioceen. Een tijdperk waarin de mens, de natuur en technologie in balans samenleven en profiteren van elkaars bestaan.

Onderzoekers en kunstenaars zoals Jalila Essaïdi, Lucas de Man en Iza Awad houden zich bezig met materialen voor het Symbioceen. Materialen die voortkomen uit de natuur en ook weer kunnen worden opgenomen door de natuur. Zij komen met verrassende voorbeelden zoals gebruik van zijderupsen, mycelium en kombucha.

programma

Bij de Meet Up in Oss zijn twee gasten: Jalila Essaïdi en Rob van Hattum. Jalila Essaïdi ontwikkelde kogelwerende mensenhuid en zet koeienmest om in textiel. Vanuit haar kunstenaarschap steekt Jalila Essaïdi voortdurend grenzen over naar andere disciplines en zet ze zich in voor een betere, mooiere wereld. Samen met Museum Jan Cunen maakt ze de tentoonstelling Leven en laten leven, hoe Bio Art de toekomst kleurt, waarin zowel haar eigen werk als dat van andere, actuele (bio)kunstenaars te zien is. Het museum sluit hiermee aan bij het thema #100yearspharmafuture, waarmee het honderdjarig bestaan van de farmaceutische industrie in Oss wordt gevierd.

Rob van Hattum is regisseur van de uitzending en wetenschapsjournalist. Hij maakte spraakmakende Tegenlicht-documentaires over technologische innovaties zoals 'De race om de superbatterij', 'De Waterstof revolutie', 'Rijden op zon' en 'Medicijnen van morgen'.

Informatie
De Tegenlicht Meet Up is in Groene Engel in Oss. Het interactieve gedeelte begint tussen 20.30 en 21.45 uur. Vanaf 19.15 is het mogelijk om de Tegenlicht-aflevering op groot scherm te bekijken. Toegang is gratis, maar aanmelden is fijn. Dat kan via de knop op de webpagina: https://nobb.op-shop.nl/3426/tegenlicht-meet-up-welkom-in-het-symbioceen/11-04-2023

 

locatie