Oosterbeek: Welkom in het Symbioceen

Meet-up over de Tegenlicht-aflevering 'Welkom in het Symbioceen'.

01 jun.
Datum
1 juni 2023
Tijd
19:30 - 22:00
Locatie
De Bibliotheek Oosterbeek/De Clipper
Link
Meer informatie

over de aflevering

Op dit moment leven we in het Antropoceen. Een benaming waarmee we erkennen dat de mens haar onuitwisbare stempel op de ontwikkeling van de aarde drukt met onder andere een klimaatcrisis tot gevolg. Volgens de hoofdpersonen in deze Tegenlicht aflevering is het de hoogste tijd voor een transformatie van het Antropoceen naar het Symbioceen: een tijdperk waarin mens, natuur en technologie samen een nieuwe balans creëren en profiteren van elkaars bestaan. Wat kunnen we leren van de natuur? Hoe kunnen wij welwillend zijn tegenover de natuur?

Tegenlicht spreekt met milieufilosoof Glenn Albrecht over het nieuw tijdperk dat ons te wachten staat. Hij verzon een nieuwe vocabulair voor het Symbioceen en inspireerde daarmee diverse onderzoekers en kunstenaars zoals Jalila Essaïdi, Lucas de Man en Iza Awad. Zij houden zich bezig met materialen voor het Symbioceen. Materialen die voortkomen uit de natuur en ook weer kunnen worden opgenomen door de natuur zoals gebruik van zijderupsen, mycelium en kombucha. Materialen waarmee kunstenaars en onderzoekers nu al de menselijke levens in het Symbioceen vorm geven.

Nieuwsgierig geworden? Kom dan naar Tegenlicht meet-up Oosterbeek.

programma

Met een Tegenlicht Meet Up wil de Bibliotheek Veluwezoom bijdragen aan kritisch denken en constructief samenleven. Deze bijeenkomst wordt georganiseerd naar aanleiding van uitzendingen van VPRO Tegenlicht. In tegenstelling tot vele andere bijeenkomsten werken wij niet met externe sprekers, maar met betrokken geïnteresseerden en (ervarings)deskundige in het aanwezige publiek. Daardoor is er maximale ruimte voor uitwisseling van gedachten en het ontmoeten van andere geïnteresseerden.

We starten om 19.30 met het bekijken van de volledige documentaire. Om 20.30 uur start de discussie. Wil je alleen aansluiten bij de discussie, ook dan ben je van harte welkom. Reserveer ook dan je plek via de shop.

Themaprogramma kunstmatige intelligentie
De Tegenlicht Meet Up is onderdeel van ons themaprogramma over kunstmatige intelligentie. Kunstmatige intelligentie – ook wel artificiële intelligentie of kortweg AI – is inmiddels niet meer weg te denken uit ons bestaan. Maar wat AI is en wat we ermee kunnen, blijft voor velen een vraag. Om meer inzicht te geven in de kansen en risico’s die AI met zich meebrengt, organiseren we van maart tot en met juni 2023 een gevarieerd programma over dit onderwerp. Ontdek wat we nog meer organiseren via www.bibliotheekveluwezoom.nl/thema

locatie