Amsterdam: Nederland bij de les

Praat mee over de Tegenlicht-aflevering 'Nederland bij de les'.

10 sep.
Datum
10 september 2024
Tijd
20:00 - 22:00
Locatie
Pakhuis de Zwijger
Link
Meer informatie

over de aflevering

De kwaliteit van ons onderwijs staat onder druk, en ouders lijken steeds vaker te zoeken naar oplossingen buiten het reguliere onderwijs om en de behoefte aan bijles en huiswerkbegeleiding is inmiddels groter dan ooit. Het aantal bedrijven en instituten dat zulk aanvullend onderwijs aanbiedt is met 61 procent gegroeid. Ouders lijken op zoek naar nieuwe en onderscheidende manieren om status door te geven aan hun kinderen. Tegenlicht gaat met ouders, onderwijsexperts en activisten op zoek naar een mogelijke toekomst voor ons onderwijs.

Waar komt die enorme vraag vandaan? Zijn we elkaar massaal gek aan het maken en zetten we onze kinderen steeds harder onder druk om te presteren in een steeds competitievere maatschappij? Of schiet het onderwijs simpelweg tekort, en zou het helemaal niet nodig moeten zijn dat we zo massaal bijles buiten het reguliere onderwijs om in moeten kopen? Schept dit een nieuwe kloof, en grotere kansenongelijkheid in de samenleving?

 

Gasten

Halil Özpamuk

Freelance documentairemaker voor VPRO Tegenlicht 

 

Pieter Slaman 

Universiteits- en onderwijshistoricus 

 

Anne Bosman 

Hoogleraar van dynamiek en ontwikkeling aan de Radboud Universiteit en directeur van de universitarie opleiding tot leerkracht basisonderwijs 

locatie