Spui25: Food For Thought

Praat mee over 'Food for Thought'

11 apr.
Datum
11 april 2024
Tijd
20:00 - 22:00
Locatie
Spui25

Over 'Food for Thought'

Food for Thought is een multi-mediaal project over de mondiale voedselindustrie van Kadir van Lohuizen, fotograaf en filmmaker. Twee jaar lang is hij in de keuken gedoken van de Nederlandse voedselindustrie met als hoofdvraag: hoe kan zo’n klein land de tweede exporteur van agrarische producten in de wereld zijn?

Nu heeft hij samen met Doke Romeijn de gelijknamige serie voor de VPRO gemaakt, die vanaf 8 april wekelijks wordt uitgezonden. Voor de serie bezochten Doke en hij de Verenigde Staten, Kenia, China, Saudi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten. Deze avond nemen Doke en Kadir je aan de hand van diverse fragmenten uit de serie mee in hun zoektocht naar de oorsprong van ons voedsel, en nemen ze het publiek mee in hun verbijstering en verwondering.

Gasten

Kadir van Lohuizen deed fotografisch verslag van meerdere conflicten in onder andere Afrika, maar is het meest bekend door zijn langdurige documentaire-projecten over o.a. de zeven rivieren van de wereld, de stijgende zeespiegel, de diamantindustrie en de afvalindustrie. Op dit moment is zijn tentoonstelling Food for Thought, over de wereldwijde voedselindustrie, te zien in het Scheepvaartmuseum. Van Lohuizen is oprichter van documentaire-collectief NOOR Images en ontving verschillende prijzen voor zijn fotojournalistiek. Hij nam meermaals deel aan de jury van World Press Photo. In zijn recente boek After Us the Deluge bracht hij de stijgende zeespiegel in kaart en het effect hiervan op mensenlevens.

Doke Romeijn is een veelgeprezen regisseur bij de VPRO. Haar films en documentaires gaan in veel gevallen over innovatieve en inspirerende oplossingen en ideeën voor de toekomst, of het nu gaat om de landbouw of sociale mobiliteit.

Marieke Rotman (moderator) is onderzoeksjournalist bij Investico en schrijft voor De Groene Amsterdammer over voedselsystemen en duurzaamheid. Haar onderzoek richt zich onder andere op de Nederlandse landbouwsector, en voor De Groene Amsterdammer schreef ze al over waarom biologische landbouw in Denemarken wel een succes is, en hoe onze voedselsystemen toekomstbestendig kunnen worden.

 

locatie