Pakhuis de Zwijger Meet Up: Tijd voor superdiversiteit

Wat betekent 'superdiversiteit' voor grote steden van nu?

31 okt.
Datum
31 oktober 2018
Tijd
20:00 - 22:00
Locatie
Pakhuis de Zwijger

Programma

Er ontstaat een nieuwe grootstedelijke identiteit. Amsterdam en Rotterdam bestaan intussen voor meer dan de helft uit stedelingen met een migratieachtergrond. Steeds meer jongeren voelen zich meer verbonden met hun stad dan met Nederland. Het is een trend die parallellen kent met andere metropolen zoals Parijs, Londen en Berlijn. Op welke manier verandert deze superdiverse realiteit onze maatschappij? Wanneer iedereen een minderheid is, is 'integratie' dan niet een achterhaald concept? Hoe bepaalt deze generatie het nieuwe nationale karakter?

 Wat gaan we doen?

  • Met regisseur Halil Özpamuk gaan we in gesprek over de documentaire, zijn inspiratie en hoe hij kijkt naar superdiversiteit in de stad.
  • Vervolgens een gesprek met Rotterdammers Malique Mohamud en Khalid Amakran, over Concrete Blossom, een platform voor dwarse denkers en bruggenbouwers die streven naar een inclusieve samenleving. Hoe geven zij vorm aan het verhaal van deze nieuwe, superdiverse generatie? En wat is hun invloed op het publieke debat en het nationale karakter?
  • Theatergezelschap Lostproject beantwoordt met een performance de vraag: ‘Wat betekent een superdivers Amsterdam voor jou?’ Met theatermaker en oprichter van Lostproject Priscilla Vaudelle gaan we daarna in gesprek over hoe zij in haar vak omgaat met superdiversiteit in Amsterdam.
  • Met leerkrachten Emin Kececi en Yasin Yaylali zullen we bespreken hoe zij als leerkrachten omgaan met superdiversiteit in de klas. Hoe pakken zij de uitdagingen aan die met deze nieuwe superdiverse groep gepaard gaan?
  • Afsluitend een maatschappelijk gesprek met socioloog Ismintha Waldring, Correspondent samenleven Kauthar Bouchallikht en beleidsadviseur Marten Bos over de impact van superdiversiteit op de stad Amsterdam en het beleid. Moeten we nu programma’s gaan maken die de Nederlander zonder migratieachtergrond gaat integreren in die nieuwe superdiverse wijk? Is ‘integratie’ niet sowieso een achterhaald concept? Hoe kunnen we voor verbinding in de superdiverse wijk zorgen? Hoe kunnen we ervoor zorgen dat de stad niet polariseert in superdiverse en cultureel homogene wijken?

 

locatie