Rotterdam: Uit de kleren

Praat mee over de Tegenlicht-aflevering van mei.

30 mei
Datum
30 mei 2024
Tijd
17:45 - 20:30
Locatie
Centrale Bibliotheek Rotterdam

over de aflevering

Er zijn inmiddels zo veel kleren in de wereld dat de komende zes generaties ermee kunnen worden gekleed. De rampzalige gevolgen van de mode- en textielindustrie zijn overduidelijk: gigantische overproductie, vervuilde rivieren, metershoge kledingafvalbergen en een CO2-uitstoot die groter is dan de lucht- en scheepvaart bij elkaar. Toch draait de mode-industrie op volle toeren en gaat de race to the bottom onverminderd door. Tegenlicht volgt vier pioniers op hun missie om de weerbarstige kledingindustriete verbeteren. Ze werken aan duurzamer textiel, transparante ketens, socialer beleid bij grote merken en eerlijkere reclame.

Eind mei organiseert ConComCow - Connecting Communities in Coworking een lokale meetup van vpro tegenlicht onder de noemer Uit De Kleren. Naast Césare Peeren (S.os) en natuurlijk de teamleden van VPRO Tegenlicht vragen leren we bij over het onderzoek naar de infrastructuur achter de kolanisatie van de modeindustrie, en vragen we ook nog een cult persoon van ROFFA, een verbinder pur sang naar zijn oudst bewaarde kledingstuk. Ben je er weer bij? Reserveer nu alvast je gratis plekje!

De kledingindustrie kent verschillende vreselijke aspecten. Het probleem van de nieuwe generatie ligt dat zij verslaafd worden aan het kopen van kleding. Dit onder andere door apps als TikTok. Het minderen van kleding kopen is de oplossing, maar dit is geen fijne boodschap om te ontvangen. Hierdoor zullen wij meer inzetten op dat je niet moet minderen, maar het beter moet doen. Er komt een wetgeving aan dat de kledingbedrijven verantwoordelijk blijven voor de kleding. Je moet je kleding straks gaan inleveren in plaats van het weggooien. Veel kleding wordt namelijk door de TikTok trends maar enkele keren gedragen. Hoe dit gehandhaafd gaat worden is nog niet bekend. Wij zijn op zoek naar pioniers die hier verandering in willen brengen. Op dit moment zijn er veel kleine initiatieven die fantastisch zijn, maar naar dit soort verhalen zijn wij nu niet op zoek. Wij gaan meer in de influencers hoek opzoek naar mensen met de missie om de industrie te veranderen. Ook laten we onze gasten vertellen over het verhaal achter hun oudste kledingstuk.

In onze meetup Tegenlicht010 spreken we verder over deze materie en onderzoeken we wat we in Rotterdam allemaal kunnen doen rondom het versterken van onze maakindustrie rond tweedehands kleding. Meet-up VPRO Tegenlicht Rotterdam wordt gemaakt door Nynke Schaaf van ConComCow, Connecting Communities in Coworking.

programma

Programma

19:00-20:30 Lokale meetup VPRO Tegenlicht UIt De Kleren met gasten en publiek.
Vooraf biedt de centrale bibliotheek de gelegenheid de VPRO Tegenlicht aflevering van mei te bekijken op een groot scherm.
Dit is van 18-19 uur. Desgewenst kunt u deze aflevering ook nog even thuis bekijken (online) bij het avondeten via de website van https://www.vpro.nl/programmas/tegenlicht

locatie