Rotterdam: Stadmaken

Tegenlicht010 meets Metro010: Stadmaken

11 mrt.
Datum
11 maart 2024
Tijd
17:30 - 21:30
Locatie
Theater Zuidplein
Link
Meer informatie

over het programma

Speciaal voor Rotterdam Zuid maakt Tegenlicht010 een serie van drie lokale meetups waarin we terug en vooruitblikken met jongeren. Dit doen we aan de hand van fragmenten uit het ‘archief van de toekomst’ van VPRO Tegenlicht en met de graphic novel METRO O1O. 

Voor dit beeldverhaal over de stad Rotterdam heeft een team van bijna veertig Rotterdamse illustratoren, striptekenaars, schrijvers, architectuurhistorici, stedenbouwkundigen, fotografen, stadsdichters, redacteuren en vormgevers twee jaar lang nauw samengewerkt.  Het resultaat is een buitengewoon rijk geïllustreerde graphic novel over de historische ontwikkeling en toekomst van Rotterdam: METRO O1O. Het verhaal begint ver in het verleden, toen de stad niet meer was dan een vissersdorp, en het eindigt in 2050 - de toekomst van Rotterdam. Het boek is inmiddels gratis aan 15.000 brugklassers in de stad uitgedeeld, onder het thema ‘Als je een stad leert kennen ga je ervan houden, en waar je van houdt daar zorg je voor’. 

De toekomstverkenners van VPRO Tegenlicht onderzoeken de ontwikkelingen die de wereld in de eenentwintigste eeuw vormgeven. Ze staan in de frontlinie, waar nieuwe ideeën in politiek, economie, cultuur, technologie en wetenschap worden ontwikkeld, getest en bekritiseerd. Met filmische middelen en in gesprek met internationale denkers en doeners zoekt VPRO Tegenlicht sinds 2002 naar sporen van morgen in het Rotterdam van vandaag. Dat levert een caleidoscoop van perspectieven en toekomstvisies op, ook over Rotterdam Zuid. 

Deze speciale editie van Meet up VPRO Tegenlicht Rotterdam in Theater Zuidplein staat geheel in het teken van METRO O1O, een project van de stichting Ken Je Stad, Maak Je Stad. De makers van het ‘archief van de toekomst’ en de graphic novel gaan samen op zoek naar het verleden, het heden en de toekomst van Rotterdam (Zuid). Een stad die niet ontstaan is op één moment, door één persoon, maar die wordt gemaakt in de loop der eeuwen, door velen. Samen maken wij de stad. Iedereen is stadmaker!

programma

17:30 inloop
18:00 start Tegenlicht meets Metro 010: stadmaken
Fragmenten, interviews met drie gasten
20:30 wrap up en aankondiging volgende Tegenlicht meets Metro 010 in Theater Zuidplein.

Er zullen twee moderatoren zijn, 1 voor de gasten en 1 voor het publiek.

locatie