Rotterdam: Europa spoort niet

Praat mee over de Tegenlicht-aflevering van maart.

28 mrt.
Datum
28 maart 2024
Tijd
17:45 - 20:30
Locatie
Centrale Bibliotheek Rotterdam

over de aflevering

Tegenlicht is een reeks informatieve televisieprogramma's waarin nieuwe ideeën en trends worden onderzocht binnen de wereld van politiek, economie, maatschappij, technologie en wetenschap.

De Tegenlicht Meet-ups zijn ontstaan uit het idee om samen verder te kijken en tot constructieve ideeën te komen, waar onze uitzendingen ophouden. Elke meet-up valt op de laatste donderdag van de maand en volgt altijd na de televisie premiere. 

De meet-up begint met het kijken van de nieuwe aflevering, gevolgd met een gesprek met de makers en relevante personen rondom het desbetreffende onderwerp van de aflevering. 

Europa spoort niet
De CO2-uitstoot van de grote vervuilende transportsector moet teruggedrongen worden en de trein kan daarbij helpen. Maar de systemen en politieke ideeën blijken nog niet op elkaar aan te sluiten. Europa's gezamenlijke ambitie om het continent via het spoor te verbinden, loopt vast in tegenstrijdige belangen, inconsistente dienstregelingen, haperende schakelingen, personeelstekorten, nationale regelgeving en afhankelijkheid van Chinese grondstoffen. De trein is eigenlijk de perfecte metafoor voor het Europa van vandaag. En in werkelijkheid spoort dat niet.

VPRO Tegenlicht gaat op zoek naar de strijders en hackers van systemen die ondanks alle tegenwerking of tegen de logica van winst en efficiëntie ervoor zorgen dat Europa op het juiste spoor geraakt. In onze meetup Tegenlicht010 in de bibliotheek van Rotterdam spreken we met de regisseur en drie Rotterdamse gasten verder over deze materie en onderzoeken we wat we in Rotterdam alvast zelf allemaal kunnen doen aan de C02 uitstoot en de mobiliteit. Meet-up VPRO Tegenlicht Rotterdam wordt gemaakt door Nynke Schaaf van ConComCow, Connecting Communities in Coworking.

programma

  • 17:45 Inloop
  • 18:00 Vertoning aflevering
  • 18:50 Pauze
  • 19:00 Meet-up met gasten

Praktische informatie

  • Datum en tijd: donderdag 28 maart 2024, van 17:45 tot 20:30 uur
  • Locatie: Centrale Bibliotheek, 4de verdieping, filmzaal
  • Toegang gratis, aanmelden verplicht via Ticketlink

locatie