Tilburg: Europa spoort niet

Praat mee over de Tegenlicht-uitzending 'Europa spoort niet'

15 apr.
Datum
15 april 2024
Tijd
19:30 - 21:30
Locatie
Bibliotheek LocHal
Link
Meer informatie

over de aflevering

In de laatste aflevering van Tegenlicht, Europa spoort niet, stapt Tegenlicht op de trein met verschillende trein-dromers en -doeners die het systeem willen veranderen, om ervoor te zorgen dat Europa zo snel mogelijk wél spoort.

Echte verbinding
Iedereen lijkt het erover eens: we moeten minder met het vliegtuig en meer met de trein. Consensus of niet, systemen en politieke ambities sluiten niet helemaal op elkaar aan. Waar in de jaren vijftig de trein nog gepresenteerd werd als hét vervoermiddel dat Europeanen - letterlijk en figuurlijk - zou verbinden. Nu struikelt de treinreiziger nu over nationale belangen die niet altijd in lijn liggen met Europese spoorweg idealen en staat de drang naar efficiëntie en cijfers echte verbinding in de weg. Wat is er gebeurd met die Europese idealen en hoe fiksen we die verbinding?

programma

De sprekers worden later bekend gemaakt.

In 2024 onderzoekt VPRO Tegenlicht samen met inspirerende denkers en doeners radicaal hoopvolle ontwikkelingen die de toekomst zullen bepalen. Aan de hand van een onderwerp uit een aflevering van de meest recente of juist een oude VPRO Tegenlicht-aflevering gaan we samen in gesprek. De meet-ups worden door het hele land georganiseerd en zijn voor iedereen toegankelijk.

De Tegenlicht Meet Ups zijn ontstaan uit het idee om samen verder te kijken en tot constructieve ideeën te komen, waar de Tegenlicht-uitzendingen ophouden. Praat ook mee in onze online Tegenlicht-community op Kenniscloud.

 

locatie