Tilburg: Uit de kleren

Praat mee over de Tegenlicht-uitzending 'Uit de kleren'

27 mei
Datum
27 mei 2024
Tijd
19:30 - 21:30
Locatie
Bibliotheek LocHal
Link
Meer informatie

over de aflevering

Er zijn inmiddels zo veel kleren in de wereld dat de komende zes generaties ermee kunnen worden gekleed. De rampzalige gevolgen van de mode- en textielindustrie zijn overduidelijk: gigantische overproductie, vervuilde rivieren, metershoge kledingafvalbergen en een CO2-uitstoot die groter is dan de lucht- en scheepvaart bij elkaar. Toch draait de mode-industrie op volle toeren en gaat de race to the bottom onverminderd door.

Uit de kleren

De Tegenlicht aflevering van 12 mei, Uit de Kleren, volgt vier pioniers op hun missie om de weerbarstige kledingindustrie te verbeteren. Ze werken aan duurzamer textiel, transparante ketens, socialer beleid bij grote merken en eerlijkere reclame.

Programma

Tegenlicht Meet-Up x TexTalk

Op maandagavond 27 mei presenteert TexTalk samen met Bibliotheek de LocHal een speciale editie van de Tegenlicht Meet-Up. TexTalk is een Tilburgs platform voor duurzame kleding en circulair textiel en heeft een sterke link met de Tilburgse textielstad. Tijdens hun terugkerende TexTalk Live shows in de Schouwburg van Tilburg zoomt TexTalk in op specifieke thema’s binnen de textielindustrie, van de afvalberg tot digital fashion en van chemische processen tot textielgeschiedenis.

Gasten:

Nora Veerman
Nora Veerman is freelance modejournalist en -onderzoeker. In haar werk beschouwt ze hoe mensen zich middels kleding verhouden tot zichzelf en de maatschappij. Daarbij richt ze zich op alledaagse interacties tussen mensen en kleren – maken, dragen, (ver)kopen, bewaren, weggooien – en de emoties en ervaringen die daarmee gepaard gaan. Vanuit dat perspectief onderzoekt en bevraagt ze ook de mechanismen van de mode-industrie. Veerman schrijft over mode voor diverse media, waaronder de Volkskrant, en geeft les in modetheorie en -geschiedenis aan hogescholen en universiteiten.

Haiko Huvenaars
Als technisch-bedrijfskundige en systeemdenker bekijkt Haiko Huvenaars (29) de kledingindustrie door een lens van processen, systemen en netwerken. Toen hij eind 2019 het idee kreeg voor een duurzaam kledingmerk, vormde dit het startschot van een ondernemersreis down the rabbit hole of (circular) fashion. Met zijn startup Candour. Digital houdt hij zich bezig met vraagstukken op het snijvlak van circulariteit en digitalisering. Hierbij past hij digitale productpaspoorten en blockchain technologie toe om open & eerlijke alternatieve systemen te ontwikkelen die de circulaire transitie in de kledingindustrie helpen versnellen. Eind 2023 haalde hij hiermee het landelijke nieuws met de lancering van een statiegeldsysteem op kleding. Daarnaast is Haiko in zijn thuibasis Tilburg ook bekend als initiatiefnemer van het platform TexTalk.

Tegenlicht Meet Ups

In 2024 onderzoekt VPRO Tegenlicht samen met inspirerende denkers en doeners radicaal hoopvolle ontwikkelingen die de toekomst zullen bepalen. Aan de hand van een onderwerp uit een aflevering van de meest recente of juist een oude VPRO Tegenlicht-aflevering gaan we samen in gesprek. De meet-ups worden door het hele land georganiseerd en zijn voor iedereen toegankelijk.

De Tegenlicht Meet Ups zijn ontstaan uit het idee om samen verder te kijken en tot constructieve ideeën te komen, waar de Tegenlicht-uitzendingen ophouden. Praat ook mee in onze online Tegenlicht-community op Kenniscloud.

 

locatie